Електронният портал, който оценява качеството на въздуха в света, World Air Quality, работи в реално време и публикува последните данни от проведените изследвания.

Оказва се, че градът с най-замърсен въздух, е Бишкек, столицата на Киргизстан. Индексът PM 2,5, който показва концентрацията на вредни вещества в атмосферата, превишава повече от 25 пъти препоръките на Световната здравна организация. Днес в Бишкек фините прахови частици са 258,6 мкг на куб.м. Специалистите препоръчват да не се излиза на улицата без средства за индивидуална защита.

На второ място в антирейтинга е Ню Делхи, столицата на Индия, където нивото на PM 2,5 в атмосферата е стигнало до опасните стойности от 192,5 мкг на куб.м. В града значително е повишено нивото и на другия индекс – РМ 10, който е 354 мкг на куб.м.

Трети по ниво на замърсеност на въздуха е Лахор, вторият по големина град на Пакистан, където РМ 2,5 превишава нормите 16 пъти и достига 167 мкг на куб.м.

В десетката на градовете с най-замърсен въздух влизат още индийският град Калкута (155 мкг), Карачи, столицата на Пакистан (153 мкг), Дака,    столицата на Бангладеш (73,2 мкг), индийският град Мумбай (62,7 мкг), Улан Батор, столицата на Монголия (62,7 мкг), американският Лос Анджелис (48 мкг) и Скопие, столицата на Северна Македония (47,4 мкг).

Сподели във Facebook