Списание US News and World Report публикува мнението на диетолозите относно най-добрия начин на хранене за 2019 г. За да направят своя извод, специалистите са анализирали над 40 популярни диети и категорично са поставили на първо място средиземноморската диета.

„Менюто, съдържащо много растителна храна и ограничено количество месни и сладки продукти, каквато е средиземноморската диета, го препоръчваме за 2019 г.“, заявиха експертите.

Списанието отбелязва, че тази диета е попаднала на първо място в няколко рейтинга, които специалистите по традиция съставят в началото на всяка нова година като препоръча на начин на хранене.

Учените отбелязват, че при избора си те са се съобразявали с няколко критерия – колко лесно може да се спазва такъв режим на хранене, неговата наситеност с хранителни вещества, ефективност при отслабване, профилактично действие при диабет и сърдечносъдови заболявания. По всички тези показатели средиземноморската диета се оказва номер едно.

За нея е типична употребата на голямо количество сезонни плодове и зеленчуци, бобови растения, ядки, пълнозърнести храни и др. Задължително е присъствието на зехтин при приготвянето на каквито и да било ястия. Средиземноморската диета не може да мине и без риба и морски дарове, които са основен източник на мастните киселини омега 3 и омега 6. По отношение на месото – свинското не се ползва с популярност. 

Сподели във Facebook