Здраве

31 Декември 2018

Животът днес

В сланината се съдържат мастни киселини, с които е свързан широк спектър от здравословни ефекти за организма. Според канадски учени 60% от сланината представляват полезни за сърдечносъдовата система мононенаситени мастни киселини, като най-голямата част е олеиновата киселина.

„Сланината съдържа почти два пъти повече олеинова киселина от кравето масло. Именно тя понижава нивото на липидите, участващи в образуването на атеросклеротичните плаки в кръвоносните съдове“, отбелязват експертите.
Освен това сланината е богата на омега 6 полиненаситена киселина, която балансира имунната система и обезпечава защитата на организма от възпалителните реакции.

Изследователи от Великобритания пък установиха, че пърженето в свинска мас е по-здравословно от пърженето в растителна мазнина, защото се образуват по-малко алдехиди, предизвикващи възпаления и високо кръвно налягане.
Експертите обаче отбелязват, че не всяка сланина е полезна. Тази, която се продава в магазините, често може да съдържа вредни компоненти

Сподели във Facebook