Орехът е смятан за едно от най-древните растения на Земята – растял е още през терциера, т.е. преди десетки милиона години. Някои изследователи сочат Иран за негова прародина, други земите на Изтока – Китай, Индия и Япония. Първите писмени сведения за тази култура в Европа се отнасят към VI век преди н.е. Плиний стари свидетелства, че в Гърция орехът бил пренесен от градините на персийския цар Кир II Велики, откъдето се разпространил из земите на днешна Италия, Франция, Германия, Швейцария, както и България. В Англия той се появява едва в средата на XVII век, а в САЩ цели две столетия по-късно.

Обикновеният орех (Juglans regia) е растение от семейство Орехови (Juglandaceae), включващо около двадесет разновидности. Достига до 40 м височина и диаметър на короната около 20 м. Цъфти в края на април и началото на май и плододава през септември. Живее около 200 години, но съществуват екземпляри с рекордна възраст – 400 и дори 1000 години! Именно поради тяхното дълголетие в Римската империя били смятани за свещени дървета.

Ореховите ядки съдържат около 15% протеини,

в състава на които присъства значително количество от незаменимата аминокиселина триптофан, от който организмът синтезира важните невротрансмитери серотонин и индоламин, хормона мелатонин и т.н. Около половината от триптофана организмът насочва към синтеза на изключително важния витамин В3. Той участва в над петдесет биохимични процеса, свързани с производството на енергия от въглехидратите и липидите, обмяната на аминокиселините, както със синтеза на т.нар. ейкозаноиди – хормоноподобни вещества, управляващи огромен брой процеси и реакции в човешкия организъм. Съдържащата се в протеините на орехите аминокиселина аргинин е основното вещество,

от което организмът синтезира азотния оксид – един от най-важните биологични медиатори. Той участва в изключително широк кръг жизненоважни процеси – вазодилатацията, реакциите на имунната система, паметта, невротрансмисията, регулирането на тонуса на гладките мускули, предотвратяването на образуването на тромби и т.н., и т.н. През 1998 г. трима американски учени – Робърт Фърчгот, Луис Игнаро и Ферид Мурат, бяха удостоени с Нобелова награда „за откритието на сигналните функции на азотния оксид в сърдечносъдовата система”. Такова е официалното заключение на Нобеловия комитет.

Неофициалното становище обаче е „за откриването на... виаграта” –

магическото средство за стимулиране на мъжката потенция. Действието на този препарат е тясно свързано именно с уникалната роля на азотния оксид в човешкия организъм. С вазодилатационното (съдоразширяващото) действие на азотния оксид се обяснява чувствителното подобряване на еректилната функция у мъжете при консумирането на орехи. За усилване на ефекта се препоръчва добавянето на пчелен мед. Описаното действие на орехите чувствително се подпомага от съдържащия се в тях ензим ентимириаза, който стимулира образуването на семенната течност и подобрява кръвообращението в зоната на половите органи. Съществува достоверна информация, че аргининът има психотропно действие – повишава активността и настроението.

Орехите съдържат около 60% липиди, 12% от които са съставени от наситени мастни киселини (7% палмитинова и 5% стеаринова), 24% - от мононенаситени (омега-9), и 64% - от полиненаситени (15% омега-3 и 49% омега-6). Съдържанието на въглехидрати е около 12%, като това на простите въглехидрати глюкоза и фруктоза е по-малко от 0,1 г/100 г, на захарозата – 2,4 г/100 г, а на скорбялата едва 0,06 г/100 г. Количеството на фибри съставлява близо 5 г/100 г. Гликемичният индекс на орехите е много нисък – едва 15.

В тях са открити редица ценни биологично активни вещества – фосфолипиди, сфинголипиди, бета-ситостерол, каротеноиди, коензим Q10, елагова киселина и т.н. Фосфолипидите изграждат клетъчните мембрани, придавайки им пластични свойства. Участват в транспорта на липидите, мастните киселини и холестерола. Сфинголипидите изграждат нервните тъкани, а бета-ситостеролът регулира резорбцията на холестерола в червата и способства за поддържането на съдържанието му в кръвния ток на оптимално ниво. Като мощни антиоксиданти каротеноидите понижават риска от развитието на сърдечносъдови, ракови и дегенеративни заболявания.

Коензим Q10 е едно от удивителните вещества, синтезирано от човешкия организъм,

като изпълнява многобройни функции – взема активно участие в процесите на добиване на енергия, активира биохимичните и химичните процеси в клетките, спомага за насищането им с кислород, „рециклира” важните витамини С и Е, участва в регулирането на обмяната на веществата, в антирадикаловата защита на организма и т.н. Изключителната роля на коензим Q10 в производството на енергия в клетките на човешкото тяло беше изяснена от британския биохимик Питър Мичъл, който през 1978 г. беше удостоен с Нобелова награда за химия. За съжаление с напредването на възрастта количеството на това магическо вещество постепенно се понижава, което води до сривове в различни функции на организма, отслабване на защитните му възможности, понижаване на енергетичните запаси и т.н. В тази връзка

за хората в напреднала възраст консумирането на орехи, както и на други храни, съдържащи коензим Q10

(фъстъци, соево масло, зехтин, сусам, авокадо, говеждо и пилешко месо и др.), е от особена важност. Елаговата киселина има изключително широк спектър на биологична активност. Тя проявява кардиопротекторно, хипотензивно, антиканцерогенно, антимутагенно, противовъзпалително и редица други действия в човешкия организъм.

В ореховите ядки се съдържа букет от важни витамини – А, В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, В12, С, Е, К, както и ценни минерали – калий, натрий, калций, магнезий, желязо, мед, кобалт, цинк, манган, селен, фосфор, йод и пр. Наличието на значителни количества цинк е допълнителен стимул за мъжете да наблегнат на този ценен плод. Известно е, че цинкът участва активно в синтеза на мъжкия полов хормон тестостерон. В тази си функция той се подпомага от калция и магнезия. Следва да се има предвид, че

поради високото съдържание на липиди орехите са твърде калоричен продукт с енергийна стойност 650 ккал/100 г.

За по-доброто усвояване на съдържащите се в тях биологично активни вещества е правилно да се консумират стрити или добре да се сдъвчат. Дневното количество не бива да надхвърля 8-10 ореха. Ореховото масло е едно от най-ценните растителни масла с рекордно съдържание на витамин Е (51 мг/100 г), в което съотношението между полиненаситените мастни киселини омега-3 и омега-6 е изключително благоприятно.

Съществуващата практика за закупуване на белени орехи е погрешна и свързана с редица опасности. Като се започне с хигиената на тяхното добиване и съхранение (дни наред на открито!) и се завърши с опасността от инфектирането им с плесени от рода Aspergillus, продуциращи изключително токсичния и канцерогенен афлатоксин. Наред с това поради високото съдържание на ненаситени мазнини белените орехи са особено податливи към гранясване.

Интересно:

Древните са ценели високо вкусовите и лечебните качества на ореховите ядки. Лечителите на древността Авицена и Хипократ описали техните удивителни свойства и ги препоръчвали за укрепване на дейността на мозъка, сърцето и черния дроб, както и за нормализиране на храносмилането. Според гръцкия историк Херодот в античния Вавилон жреците строго забранявали на простолюдието да консумира орехи, тъй като последните подобряват мозъчните функции, от което то не се нуждае...

 

Сподели във Facebook