Италианците ядат ризото, японците – суши, а и в двете страни дълголетниците са предостатъчно. Но оризът е разпространен по целия свят, а медиците все по-често препоръчват да го включим в ежедневното си меню.

Съществуват най-различни сортове ориз, но съставът им е почти един и същ.

Витамини от групата В (особено много са В1 – 0,33 мг в 100 г – 22,5% от дневната норма, В6 – 0,54 мг – 27%, В4 – 17%), витамините Н – 12 мг – 24%, РР – 5,2 мг – 26%, Е.

Желязо – 2,1 мг – 11,7% от дневната норма.

Магнезий – 115 мг – 29%.

Цинк – 1,8 мг – 15%.

Кобалт – 6,8 мкг – 68%.

Манган – 3,6 мкг – 181%.

Молибден – 26,5 мкг – 38%.

Мед – 560 мкг – 56%.

Фосфор – 328 мкг – 41%.

Селен – 20 мкг – 36,6%.

Оризът е много богат на въглехидрати, при това сложни (около 30% от дневната норма в 100 г). Те бавно се усвояват от организма и го насищат за продължителен период от време. Оризът съдържа и много фибри (около 48% от дневната норма в 100 г), които са важни за добрата дейност на храносмилателния тракт. Богат е и на незаменими аминокиселини (валин, лецитин, триптофан и др.), те не се синтезират в човешкия организъм, затова трябва да се приемат чрез храната.

И още нещо много важно – оризът не съдържа глутен.

Какви са здравословните ефекти на ориза:

1. Витамините в ориза подобряват дейността на храносмилателната система, затова той се препоръчва на хора с гастрит и язва.

2. Целулозата в кафявия ориз положително влияе върху микрофлората на стомаха и предпазва от диабет.

3. Невисоката калоричност на необработения ориз помага за бързото отслабване.

4. Оризът се употребява за интоксикация и помага за извеждането на отровите от организма.

5. Препоръчва се при бъбречни заболявания, защото не съдържа сол.

6. Благодарение на магнезия, силиция и калия оризът действа положително върху сърдечните мускули и притежава съдоразширяващо действие.

7. В оризът съдържанието на натрий е ниско, затова той е полезен за пациенти с високо кръвно налягане.

8. Високото ниво на невромедиатори предпазва от болестта на Алцхаймер.

9. Оризът е много полезен при стомашни разстройства.

10. Голямото количество селен в ориза (в 100 г се съдържат 36,6% от дневната норма) предпазва организма от рак и въздействието на токсините. Селенът е основният минерал, необходим за борба с раковите клетки.

Съдържанието на сложни въглехидрати в ориза елиминира чувството на глад, затова е много подходящ при диетичното хранене.

Сподели във Facebook