Според специалистите всеки човек може да си подари някоя и друга годинка, ако спазва някои прости, но полезни правила. Кои са те:

Мийте си зъбите

Не забравяйте да си миете зъблите два пъти на ден. Резултатите от изследвания са показали, че заболяванията на венците могат да доведат до сърдечносъдови проблеми. Според учените причината е в бактериите стрептококи, които нерядко водят до възпаление на венците. Ако стрептококите попаднат в кръвообращението, те започват да изработват особен белтък, който предизвиква слепване на тромбоцитите. Това на свой ред води до образуване на кръвни съсиреци, които запушват кръвоносните съдове.  

Хранете се бавно

Още преди време учените установиха връзка между бързото хранене и наднорменото тегло. Вероятността мъжете да натрупат излишни килограми, когато се хранят бързо, е с 84% по-висока в сравнение с тези, които ядат бавно и спокойно. При жените този риск е два пъти по-висок. Причината се крие в появата на проблеми в сигналната система, която трябва да предупреди организма, че храненето трябва да спре. Ако ядете с голяма скорост, стомахът се пълни по-бързо, отколкото се изработва стоп-сигналът. В резултат погълнатата храна е повече от необходимото и теглото започва да расте. А това, както е известно, води до проблеми със сърцето, ставите и диабет.

Започнете деня с чаша вода

Това помага да се създаде т.нар. депо с течности, което организмът може да ползва. Не забравяйте и през деня да попълвате своя воден запас. С помощта на течностите в клетките на тялото се доставят необходимите витамини и микроелементи, водата е нужна още за ефективната дейност на нервната и сърдечносъдовата системи, тя подхранва дисковете на гръбначните прешлени и ставите. Но най-важното е, че водата е източник на младост. Учените смятат, че процесът на стареене е пряко свързан с недостигът на течности в клетките, защото с възрастта количеството вода в организма се понижава, чувството за жажда се притъпява и организмът буквално изсъхва.

Лягайте рано

По данни на много изследвания, хората, които лягат късно, живеят по-малко в сравнение, които лягат рано. При любителите на късните часове, по-често се среща диабет и сърдечносъдови заболявания. Качеството на съня при тези хора също не е добро. Причината е, че колкото по-дълъг е сънят преди полунощ, толкова повече мелатонин се изработва в организма. Този хормон не само помага да възстановим силите си, но и да се събудим бодри. Освен това се понижава нивото на захар в кръвта, подобрява се работата на имунната система, намаляват се стресът и рискът от злокачествени заболявания. При хората, които си лягат късно, се изработва недостатъчно количество мелатонин, затова те по-често боледуват, по-лесно качват килограми, по-нервни са и по-малко живеят.

Отделяйте време за компютърни игри

Определени игри могат да удължат младостта на мозъка. Най-полезни се оказват игрите, в които се стреля. Те повишават вниманието към детайлите, ускоряват процеса на обработка на информацията и развиват когнитивните функции, в това число и въображението.

А що се отнася до негативното влияние на компютърните игри върху зрението, това лесно може да се избегне. Просто почивайте през 10 минути. Тогава очите ви няма да пострадат. Дори обратното – това може да се превърне в своеобразна тренировка.

Четете книги

Учени от САЩ в продължение на 12 години изследвали качеството на живот на 3,5 хиляди доброволци над 50-годишна възраст. Те били разделени на три групи: едните четат над 3 часа в седмицата, вторите – под 3 часа, третите изобщо не посягали към книгите. Оказало се, че любителите на четенето живели средно с 23 месеца по-дълго в сравнение с доброволците от третата група. При това положителният ефект се наблюдавал само при хората, които предпочитат художествената литература, а научните трудове и вестниците не оказвали никакво влияние върху продължителността на живота. Според специалистите книгите развиват въображението, увеличават концентрацията и вниманието. А това е много добра тренировка за мозъка.

Не прекалявайте със солта

Солта е необходима на организма, защото поддържа водния баланс, помага за предаване на нервни импулси и за нормалната дейност на мускулатурата. Но на човек е необходима само четвърт чаена лъжичка сол на ден. Всичко, което употребяваме над тази норма, ще ни навреди. Бъбреците не могат да се справят с излишната сол, която се натрупва и води до повишено кръвно налягане.

Повече физически упражнения

Спортът е от най-полезните навици. Ако искате да имате здраво сърце и кръвоносни съдове, необходимо е да тренирате не по-малко от 30 минути на ден 5 пъти в седмицата. Оптималното натоварване е 300 минути упражнения на седмица. Изключително полезно е бързото ходене.

Сподели във Facebook