Здраве

11 Април 2016

3054

Животът днес

 Думата „алергия“ произлиза от гръцките думи allos (друг, различен) и ergos (дейност). Заболяването представлява повишена чувствителност на организма към принципно безвредни субстанции от околната среда след предшестващ контакт с тях. Причиняващите остра или хронична реакция на организма вещества се наричат алергени. Те предизвикват прекомерна защитна реакция на имунната система, която изработва антитела срещу припознатите като „вредни нашественици“ субстанции.

 
Световната здравна организация поставя алергиите на четвърто място сред хроничните заболявания в световен мащаб. Засегнати са между 30 и 40 на сто от европейците, като процентът преди 20 години е бил два пъти по-малък. Според медицинските статистики хората с по-висок жизнен стандарт и по-активна имунна профилактика страдат по-често от алергични заболявания. Алерголозите са категорични, че с урбанизацията и постоянното навлизане на нови материали в бита се повишава рискът от алергии и се появяват нови алергени. За бума на този проблем допринася със сигурност глобалното замърсяване на околната среда.
Най-честите причинители на алергия са:
·      микрокърлежите (акари) в домашния прах;
·      полени – житни, дървесни, тревни и др.;
·      отровата на насекоми – оси, пчели, стършели и др.;
·      животински субстанции – косми, пух, пера, слюнка;
·      медикаменти – антибактериални средства, упойки;
·      битова химия и козметика;
·      някои метали, използвани в евтини бижута и дрехи;
·      храни: мляко, яйца, глутен (белтък в пшеницата), фъстъци, соя, ядки, риба и морски дарове, ягоди. 
Но всеки конкретен организъм може да прояви алергия практически към всяко вещество, с което влезе в досег: външен – чрез кожата, или вътрешен – чрез вдишване, попадане в очите, инжектиране или поглъщане.
Според специалистите с течение на времето една нелекувана алергия може да се разшири, т.е. пациентът да стане свръхчувствителен и към нови субстанции.
Симптомите на алергията
са разнообразни - според причинителя, механизма на попадане на алергените, индивидуалната чувствителност на конкретния организъм. Най-често пациентите се оплакват от различни по тип и интензивност обриви, непоносим сърбеж, кихане, обилна водниста носна секреция, зачервяване на очите. Хранителните алергии могат да причинят също диария или констипация.
Сподели във Facebook