Здраве

4 Октомври 2022

credoweb bg

Един от най-честите хронични проблеми сред младите хора (мъже и жени) е отклонението във функцията на щитовидната жлеза.

Фактори:

За изявата на хормонални разстройства в щитовидната жлеза голямо значение има стресът. Фактор е и наличието на хронични и вирусни инфекции. Тютюнопушенето увеличава риска за такива нарушения с 10-12%, особено в детско-юношеска възраст. Семейната обремененост често оказва влияние. Храненето е от съществено значение, като приемът на някои храни, гладуването или затлъстяването също увеличават риска от тиреоидни заболявания.

Как да разберем, дали и ние имаме такъв? На кои симптоми да обърнете внимание?

- Сърцебиене;

- Постоянна физическа умора и слабост;

- Проблеми със съня;

- Честа смяна на настроенията;

- Нарушена концентрация и памет;

- Повишена чувствителност към студ;

- Силен косопад;

- Рязка промяна в теглото;

- Нарушения в менструалния цикъл, проблеми със зачеването.

Любопитно:

До преди няколко години се смяташе, че жените са с по-често срещани хормонални дисбаланси, свързани с щитовидната жлеза. За съжаление, в последните години статистиката се изравнява и все по-често мъже се оказват с този проблем.
Наличието на изброените по-горе симптоми и фактори на живот биха ви насочили към специалист ендокринолог. Профилактиката е от изключително значение, не чакайте да се появят тежки смущения в ендокринната система, за да посетите специалиста.
Навременно диагностициране и терапия биха подобрили значително качеството ви на живот!

За да запишете час при Д-р Даниела Красимирова - ендокринолог, моля позвънете на 0876 520 538 - МЦ "Д-р Калчев".

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook