Броят на децата с алергии безпрецедентно е нараснал по целия свят. През последните 20 години само във Великобритания децата с хранителни алергии са се увеличили с 500%. А през последните 5 години този показател е скочил с 27%. Според експертите едно на всеки 12 новородени има такава диагноза. Естествено, учените непрекъснато правят опити, за да разберат каква е причината за този ръст. До момента се смяташе, че хранителните алергии са предизвикани от безконтролна употреба на антибиотици, както и от прекалено хигиенизираните домове, когато децата нямат контакт с бактериите и не тренират имунитета си.

Днес обаче се появи друга гледна точка. Експерти предполагат, че увеличеният брой на децата с алергии може да се дължи на секциото. Изследователи от Wellcome Sanger Institute и университета в Бирмингам 7 години се опитвали да установят връзката между цезаровото сечение и чревната микрофлора при децата. Публикуваните в списание Nature резултати показали, че родените със секцио деца имат съвсем различни от тези на майките им чревни бактерии. Оказва се, че при нормалното раждане бебетата вземат със себе си бактериите на майката, когато минават през родовия канал. Но при цезаровото сечение това не се случва.

Все още е рано категорично да се каже, че именно секциото е причина за хранителните алергии при децата. Но само във Великобритания, където е регистриран изключителен ръст на този здравословен проблем, 25% от децата се появяват на бял свят със секцио.

Сподели във Facebook