Здраве

18 Февруари 2014

1526

Животът днес

Откриха връзка между теглото и белодробните заболявания


Хората с наднормено тегло всеки ден вдишват от 7 до 50 процента повече въздух от останалите с нормално тегло. Това увеличава риска от увреждане на белите дробове поради вредните вещества, които се съдържат в атмосферата. В резултат се развиват астма и други белодробни заболявания, съобщи „Медикъл експрес”.

Доктор Пиер Брошу, професор от Школата по обществено здравеопазване към университета на Монреал, е на мнение, че аналогичните показатели при пълните деца са с 10-24% по-високи, отколкото при връстниците им с нормално тегло. При хората със затлъстяване от втори клас (35-40 килограма тегло на всеки квадратен метър от тялото) се наблюдават най-високи показатели на инхалация - 24,6 кубически метра на ден (средният показател е 16,4 квадратни метра). Така в организма постъпват с 50% повече вредни вещества от въздуха. Към тях се отнасят амонякът, серният диоксид, озонът и азотният диоксид.
Като цяло хората с наднормено тегло вдишват толкова въздух, колкото и спортистите. При вторите обаче този разход е с епизодичен характер, докато при пълните е с всекидневен. Положението при децата с наднормено тегло е по-тежко, отколкото при възрастните. В съотношение с теглото на тялото те вдишват повече въздух на килограм тегло, отколкото възрастните. Само така организмът може да поддържа работата на основните системи. Същото е съотношението между мъжете и жените.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88