Здраве

19 Август 2017

1152

Животът днес

Затлъстяването е болест, при това придружена с усложнения. Затова то трябва да се лекува, като се започне с отслабване.

Известно е, че дълго и щастливо живеят хората, които се грижат за здравето си, в това число и за теглото си. Индексът на масата на тялото (ИМТ) трябва да бъде под 26. Това се изчислява чрез формула – теглото в килограми се разделя на ръста в метри, повдигнат на квадрат. Ако ИМТ е над 26, докторите са категорични, че става въпрос за наднормено тегло. Дали ще отслабне или не, всеки сам решава. Но помнете, че излишните килограми водят след себе си болести, с които трябва да се борите, независимо дали искате на направите корекция на фигурата си.

Затова е необходимо да си направите три теста, от които ще разберете доколко наднорменото тегло е повлякло след себе си други усложнения.

1. Прегледайте се при офталмолог

Хората с наднормено тегло се предразположени към диабет и хипертония. Тези две заболявания увреждат кръвоносните съдове, включително и на ретината. На очното дъно се виждат последиците от кръвоизливи, появява се съединителна тъкан. Тези участъци не могат да изпълняват своята функция, защото в тях няма зрителни рецептори. Затова е необходимо да посетите офталмолог, който да определи дали имате ретинопатия. Една от най-честите причини за слепота е захарният диабет. Освен това изследвания са доказали, че при хората с диабет (т.е. повечето страдащи от затлъстяване) по-често се развива катаракта.

Затова защитете зрението си, независимо дали ще отслабвате или не.

2. Изследвайте нивото на „лошия“ холестерол

Нивото на „лошия“ холестерол в кръвта, на научен език липопротеините с ниска плътност, трябва да се знае, за да се установи доколко кръвоносните съдове са пострадали от атеросклероза. „Лошият“ холестерол формира в кръвоносните съдове плаки, които всеки момент може да се откъснат и да запушат кръвоносния съд. Резултатът е инфаркт на миокарда или инсулт. При повишен холестерол, трябва да го понижите с помощта на лекарства.

3. Направете си анализ на урината

Целта е да се установи съотношението между албумин и креатинин чрез анализ на урината. Бъбреците по своята същност са филтри. Те извеждат от организма вредните вещества и оставят в кръвта да циркулират само полезните, в това число и албуминът. Затлъстяването, както вече казахме, води до захарен диабет, а той – до нефропатия (бъбречна патология). И тези органи вече не могат пълноценно да изпълняват функцията си, доколкото филтърът започва да прилича на решетка. Това е причината белтъкът албумин да не остане в организма, а да се отдели чрез урината. Ако функцията на бъбреците е нарушена, нивото на креатинин в кръвта се повишава. Нормалното съотношение албумин/креатинин е <2 мг/ммол. Ако е по-високо, нуждаете се от лечение. Това е важно изследване, защото нефропатията може да доведе до бъбречна недостатъчност, което често има фатален изход.

Сподели във Facebook