Здраве

9 Март 2017

credoweb bg

Когато чуят думата „диета”, много хора автоматично я асоциират с „глад“. В действителност диетата е начин на хранене, а не начин за отслабване. Безспорен е фактът, че истинското отслабване не се постига с гладуване, а с правилен режим на хранене, пише в профила си в здравната платформа CredoWeb д-р Силвия Паскалева, специалист по физикална и рехабилитационна медицина в Спортсклиник Еуровита.

Изграждането на хранителните навици се формира още в най-ранна детска възраст. Това, което трябва да знаем, са някои безспорни истини за гладуването и диетите.

Отслабването с гладуване винаги е краткосрочно

Терминът „гладолечение” красноречиво показва кога и защо е подходящо да се гладува, а именно - единствено и само за лечение. Краткотрайното гладуване, прилагано под контрола на специалист, може да има благоприятно въздействие върху организма. Това е така само в определени случаи и при определени заболявания

Гладуването с единствена цел отслабване е неефективно и краткосрочно, а често и с обратен ефект. Да, можем да свалим няколко килограма, когато ограничим максимално храната си, но тези килограми се връщат много бързо, а често и повечко - т. нар. йо-йо ефект. Още в момента, в който преминем към „нормалното” за нас хранене, тези килограми не само се връщат, но често теглото се покачва повече от първоначалното.

Кликнете върху снимката, за да прочетете цялата статия в CredoWeb

 

Сподели във Facebook