Здраве

14 Януари 2010

1719

Животът днес

Пациентите вече имат национално представителна организация

Конфедерация „Защита на здравето” ще участва на всички нива в определянето на родната здравна политика

През изминалата седмица у нас се случи едно изключително важно събитие, което тепърва ще оказва своето влияние върху формирането на новата здравна политика на страната ни. За пръв път в България Министерството на здравеопазването призна за национално представителна пациентска организация. Това е Конфедерация  „Защита на здравето” (КЗЗ), която обхваща 24 организации и обслужва интересите на  повече от 1,5 млн. пациенти в цялата страна. В нея членуват хора с различен тип заболявания, повечето от които социално значими, като рак, диабет, астма, епилепсия, бъбречна недостатъчност, невромускулни  страдания, редки болести и др.

 На официална церемония министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев връчи почетния сертификат на председателя на конфедерацията Виолета Антонова, която го прие с думите, че от самото й създаване мястото на КЗЗ винаги е било там, където се решават въпросите и проблемите, касаещи пациентите.
Какво променя признаването на една пациентска организация за национално представителна? Най-общо казано – много неща.

 По време на пресконференцията самият министър обобщи случилото се по следния начин: „Признаването на Конфедерацията за защита на здравето за национално представителна организация е един нов момент във взаимоотношенията между институциите. По този начин Министерството на здравеопазването показа, че наистина уважава и държи на пациентите като на свои важни партньори, без които не може да работи. Оттук нататък отговорностите за решенията, свързани със здравната система, ще бъдат споделяни между нашето ресорно ведомство и пациентите.” Д-р Нанев добави, че представители на пациентите най-после ще могат да бъдат включени в Общото събрание на НЗОК (нещо, което досега не се е случвало), както и при изготвянето на Закона за пациентите и Закона за здравното осигуряване.

На въпроса на в. „Живот и Здраве”  към министър Нанев какво го е мотивирало да признае за национално представителна именно Конфедерация „Защита на здравето” той отговори, че тази организация е покрила всички условия за представителност, които са залегнали в Закона за здравното осигуряване, като например да има за цел защита правата и интересите на всички пациенти без оглед на конкретни заболявания, диагнози и страдания и да има създадени областни структури на територията на цялата страна.

Екипът ни успя да разговаря и с г-жа Виолета Антонова, председател на конфедерацията. Пред нас тя изрази своята надежда, че при предстоящото гласуване на различни закони, свързани със здравеопазването, конфедерацията ще участва активно, тъй като хората в нея познават най-добре дефектите на системата и знаят къде какво трябва да се реши. „До този момент политици и лекари решаваха доколко и какво трябва да се промени или какъв закон да се прокара, докато пациентът – неговото място го нямаше никъде. Сега вече въпросът е пациентите или ние като представители на пациентски организации да можем да защитаваме техните права и да ни бъде гарантирано участие на всяко ниво в здравната система. Всичко, което се прави за пациентите, трябва да бъде с тяхно участие.”

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90