Здраве

26 Декември 2018

Животът днес

Специалисти от Школата по обществено здраве към Харвардския университет доказаха, че употребата на пълнозърнести хляб и брашно удължават живота.

Учените заявиха, че всяка нова порция от тези продукти намалява риска от преждевременна смърт със 7%. По-точно снижава с 9% вероятността от фатален изход вследствие на сърдечносъдови болести и с 5% - от рак. За да стигнат до този извод, експертите са анализирали резултатите от 14 изследвания, посветени на връзката между храненето и риска от преждевременна смърт. Така те установили, че употребата на минимум три порции пълнозърнести продукти по 16 грама действително удължава живота. При такава употреба рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания се понижава с 25%, а от онкологични заболявания – с 14%.

Сподели във Facebook