Хайнц Кобелт - директор по Европейските въпроси в Европейската асоциация на Еврофармацевтичните компании опроверга при посещението си в София някои от най-разпространените митове във връзка с паралелния износ на лекарства.

Най-разпространеният мит е, че паралелният износ създава недостиг на лекарства

и лишава бедните пациенти от достъп до необходимите им медикаменти. Хайнц Кобелт беше категоричен, че паралелната търговия с лекарства е строго регламентирана на ниво ЕС, както и в отделните държави в общността. Тази дейност е напълно законна и най-често води до намаляване на цените на определени медикаменти за крайния потребител. Случаи на недостиг на лекарства в аптеките или в болниците има и в най-развитите държави по света, включително където не се практикува паралелен износ, а причините за това са многобройни. Всяка държава има право да въведе закони и правила, с които да гарантира непрекъснато снабдяване с важни лекарства. Но това трябва да се прави след анализ какви са реалните причини за дефицит.

Хайнц Кобелт и Боряна Маринкова - изп.директор на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства по време на срещата с журналисти в София

Кобелт опроверга и мита, че паралелната лекарствена търговия облагодетелства само богатите държави в ЕС. Той посочи примери от държави от Източна Европа, които благодарение на паралелен внос са постигнали по-ниски цени на редица медикаменти.

По отношение на налаганите съмнения, че лекарствата от паралелната търговия са „фалшиви“,

представителят на Европейската асоциация на Еврофармацевтичните компании обясни, че предмет на тази търговия са медикаменти на оригинални и генерични световно наложени компании. Когато те бъдат закупени от един европейски пазар с цел да бъдат реализирани на друг, търговецът задължително сменя опаковката и листовката за пациента с такива, които са разбираеми за хората в държавата, където ще се разпространяват. Но самото лекарство по никакъв начин не се променя, защото никой не нарушава първичната опаковка – блистер, саше, ампула и т.н. Този процес на преопаковане се извършва в лицензирани и строго следени от лекарствените агенции предприятия.

От своя страна Антон Манолев, представител на компания за паралелен внос на медикаменти в България, обяви, че към днешна дата след съответните разрешения на Изпълнителната агенция по лекарствата, 107 лекарствени продукта са предмет на паралелен внос. Това е довело до понижаване на цените на тези медикаменти в аптеките, защото се създава конкуренция не само между първоначалните вносители на дадено лекарство, но и между паралелните вносители.

В момента се обсъждат нормативни промени, с които да може по-бързо да се внасят липсващи по различни причини у нас медикаменти, които обаче са налични на европейския пазар. Манолев призова хората, които си купят лекарство със залепени стикери върху блистера, да не се притесняват, защото по този начин паралелният вносител е надписал медикамента според изискванията на нашето законодателство. Това не означава, че продуктът е подправен.

Европейската асоциация на Еврофармацевтичните компании (EAEPC) е основана през 1998. Обединява над 100 компании от 24 държави в ЕИО – членове или национални асоциации. Всички лекарствени продукти, с които членовете на EAEPC работят имат национален или ЕС регулаторен лиценз и са с произход и търгувани само на пазара в ЕИО. Паралелната дистрибуция се регулира строго: дистрибуторите, които преопаковат, се лицензират като производители и са притежатели на разрешение за производство. Броят на паралелно дистрибутираните лекарства в Европа се оценява на около 120-140 милиона опаковки на година.

Сподели във Facebook