Най-добрият начин да свикнем със здравословния живот е да го превърнем в навик от детството. Изследване е доказало, че хората, които от малки са приучени към правилното хранене, са по-здрави. По-конкретно – сърдечносъдовата им система е в по-добро състояние в сравнение с хората, които в зряла възраст са започнали да водят здравословен начин на живот. Затова навиците, създадени в детството, са гаранция за доброто здраве в бъдеще.

Кога се създават навиците

Изследване, проведено през 2014 г. в САЩ, установи, че най-често навиците се формират до 9-годишна възраст. Това не означава, че след това е не могат да се създадат нови. Възможно е, но е по-трудно. Резултати от друго проучване доказаха, че формирането на навици отнема най-малко две седмици. Затова специалистите съветват да се съсредоточим върху създаването на един навик у детето, а не върху няколко едновременно. Това става най-лесно, ако се определи конкретна и ясна цел, която детето може без усилия да разбере. Навиците са по-лесни за създаване, ако се възприемат като нещо положително, а не като нещо, което трябва да се избягва.

Кои са най-здравословните навици, които трябва да създадем у детето:

1. Да пие много вода

Процесът на формиране на този навик може да се окаже сложен и продължителен, затова учените съветват да започнем с нещо по-лесно. Например, че трябва да пие чиста вода всеки ден. Можем да определим и колко чаши вода е необходимо да пие всекидневно. Правилното количество трябва да съобразим с възрастта, ръста и теглото му. Добре е да се определи и времето, през което да пие вода – например преди обяд, когато се връща от училище. Ако детето обича сладки напитки като сокове, не го лишавайте от тях, заменяйки ги с вода. Ника детето да почувства, че новият навик не го лишава от нещо, което харесва.

2. Да яде повече плодове и зеленчуци

Когато научите детето да пие повече вода, добавете в менюто му плодове и зеленчуци. Това обикновено е трудно, затова, както и с водата, определете количеството на продуктите, които детето трябва да изяде, без да прекалявате. Дайте му възможност само да избере кои плодове и зеленчуци да яде. Разкажете му за положителните ефекти от такова хранене подробно и защо трябва да го прави.

3. Направете детето съпричастно към готвенето

Включете детето в приготвянето на храната. Най-добрият начин да се започне здравословен начин на живот е като се направи план. Това може да бъде списък с продукти. Така детето по-добре ще разбере какво трябва да яде и какво – не.  Заложите ли основите на правилното хранене, те ще се запазят и в зряла възраст.

4. Спортът е задължителен

Храненето е много важно, но физическата активност също трябва да бъде приоритет. Това, разбира се, не означава да посещава насила фитнес залата или да играе баскетбол, ако не иска. Специалистите препоръчват децата да се занимават със спорт минимум 60 минути на ден, като това време може да се раздели на неголеми интервали. Нека сами да изберат спорта, който им харесва. Не забравяйте, че при формирането на нови навици, много е важна позитивната нагласа.

Сподели във Facebook