Дълги години нарушенията на съня не бяха в центъра на вниманието на лекарите и на изобщо на медицината. Но след продължителни сериозни проучвания и изследвания, науката установи, че патологията на съня се отразява не просто на активността, енергията и работоспособността, а на цялостното здравословно състояние на човека.

На семинар за лекари и пациенти в „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“ водещи специалисти представиха различни аспекти от здравето на съня. Неврологичната клиника на лечебното заведение с ръководител проф. д-р Иван Стайков, дм е сред най-добре оборудваните и с най-висок професионален капацитет за диагностика и лечение на заболяванията на съня.

проф. д-р Иван Стайков, ръководител на Клиниката по неврология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда

Едно от най-честите сънни разстройства е сънната апнея.

Става въпрос за епизоди, в които дишането на пациента спира за различно дълги периоди по време на сън и това се повтаря многократно всяка нощ. Освен влошаването на качеството на самия сън и невъзможността организмът да се възстанови пълноценно за следващия ден, сънната апнея многократно увеличава риска от артериална хипертония, сърдечен инфаркт и аритмии, мозъчен инсулт, метаболитен синдром. Важно е близък човек, който установи, че неговият партньор или роднина хърка и спира да диша, след което внезапно и шумно си поема дъх, да настоява засегнатият да отиде на преглед при невролог. Сънната апнея се лекува успешно, а при отказ от диагностика и лечение, рискът от различни, включително тежки усложнения, е висок. Неслучайно вече в международните кардиологични ръководства сънната апнея се посочва като самостоятелен рисков фактор, наред с високото кръвно налягане, повишеният холестерол, затлъстяването и т.н.

Много хора са засегнати и от „Синдрома на неспокойните крака“

– състояние, което освен до безсъние, може да доведе пациента до депресия и невроза. Пациентите дълго време страдат от необходимостта нощем да движат интензивно краката си, защото в противен случай изпитват изтръпвания, мравучкане, сърбежи или болка. Състоянието не е животозастрашаващо, но със сигурност значително влошава качеството на живота. При правилна диагностика, има и успешно лечение, затова прегледът при невролог – специалист по проблемите на съня е задължителен.

Сред другите често срещани проблеми със съня са безсънието, което бива различни видове и парасомниите. Всички тези разстройства трябва да бъдат навреме разпознати, диагностицирани от специалист и овладени навреме, за да не се стига до по-сериозни увреждания на здравето. Съвременната неврология постигна много и няма причина човек да не се възползва от това.

Помислете за себе си и за хората, които обичате – имате ли проблеми със или по време на сън? Споделете ги с лекар!

Сподели във Facebook