Здраве

18 Февруари 2014

20246

Животът днес

Петте най-чести причини за импотентност


Ако има състояние, от което мъжете най-много се страхуват, това със сигурност е импотентността, или, както съвременната медицина го нарича – еректилна дисфункция. От векове способността да се достигне и поддържа ерекцията е символ на мъжественост и сила. Проблемите в това отношение се отразяват не само на сексуалния живот, но и на психическото равновесие на мъжете. При хронична невъзможност за постигане на ерекция често самооценката на индивида рязко спада с всички произтичащи от това последици, включително нарушаване на цялостния социален и професионален живот.

За да се избегнат предотвратимите причини за еректилна дисфункция, е важно мъжете да знаят какво може да я предизвика. Факторите са многобройни – както от чисто физическо, така и от психологическо естество. Преди 20 години се смяташе, че преобладава така наречената психическа импотентност. Но с напредването на медицината и особено на диагностичните методи се установи, че при 85 процента от мъжете с еректилна дисфункция в дъното на проблема стои различно изразен болестен процес. Едва при 15 на сто от случаите става въпрос за чисто психологически проблем.
Ето какво може да възпрепятства пълноценната изява в леглото:

1.    Сърдечносъдови проблеми
Лекарите отдавна установиха, че мъжете с еректилна дисфункция много често имат някое от характерните за модерната ни цивилизация заболявания – хипертония, исхемична болест на сърцето, мозъчносъдова болест, сърдечна недостатъчност. Причината за тази връзка е чисто биологична. За да се получи нормална ерекция, е необходимо артериите, захранващи с кръв пещеристите тела на пениса, да са здрави, проходими и еластични. Високото кръвно налягане и атеросклерозата често засягат дифузно всички артерии в организма. А кръвоносните съдове в половия член са много фини и са сред първите увредени при сърдечносъдов проблем.

2.    Неврологични и хормонални увреждания
Нервната система има много важна роля във веригата от физиологични реакции, водещи до ерекция. Затова заболявания като мозъчен инсулт (исхемичен или хеморагичен), множествена склероза и болест на Паркинсон често водят до импотентност. Проблеми с хипофизната жлеза могат да доведат до високи нива на хормона пролактин и ниски нива на мъжкия полов хормон тестостерон. Въпреки че липсата на достатъчно тестостерон се смята сред основните причини за еректилна дисфункция, медицински изследвания са установили, че това е така при едва 5% от засегнатите.

3.    Травми и операции
Наранявания в малкия таз, както и в долната част на гръбначния стълб при тежки спортни травми, катастрофи и др. могат да доведат до увреждания на нервни влакна и до еректилна дисфункция. Рискови са и някои операции, например при рак на простатата, на дебелото или правото черво, при фистули. Важно е да се отбележи, че вазектомията не се свързва с риск от нарушения в ерекцията.

4.    Прием на медикаменти
Най-често дисфункция могат да предизвикат препарати против депресия, антихистамини, антихипертензивни и лекарства срещу болестта на Паркинсон. Фармацевтичните производители постоянно усъвършенстват химичните формули на медикаментите, за да намалят страничните им действия. Лекарите имат богат избор и ако дадено лекарство се отрази на половата мощ, то може да бъде заменено с друго. Организмът при различните мъже реагира различно на един и същи препарат, затова подходът трябва да е индивидуален.

5.    Депресия, стрес и неразбирателство между партньорите
Хроничното напрежение, проблемите в работата, липсата на достатъчно средства за нормален живот, скандалите между партньорите със сигурност се отразяват на мъжките способности в леглото. Често се развива порочен кръг, защото един „провал” води до страх при следващи контакти и нови „провали”. Затова ролята на партньорката в това отношение е много важна. От нейната способност да окуражи мъжа зависи до голяма степен неговото представяне. (ЖД)
 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 88