Здраве

9 Септември 2014

2616

Животът днес

Пилатес изправя стойката и... духа

Методът се практикува в много клиники за рехабилитация, фитнес центрове и школи по танци

Тина БОГОМИЛОВА

Мадона, Джоди Фостър, Елизабет Хърли, Катрин Зита Джоунс, Камерън Диас и още куп звезди ваят тела с пилатес – една от най-популярните системи за упражнения в света.

Рахитичното и болнаво германче Джоузеф Пилатес измисля упражненията за себе си, после с тях лекува ранени британски войници през Първата световна война. След края й методът, доказал ефективността си, става любим на немските танцьори, а Джоузеф е поканен да тренира немската армия. Емигрира в САЩ през 1926 г. и заедно със съпругата си Клара отварят фитнес студио в Ню Йорк. Така през 60-те години на миналия век методът „Пилатес” се превръща в хит сред американските танцьори. 

Джоузеф Пилатес измисля 34 упражнения, днес те са около петстотин, но следват оригиналната концепция на създателя си, според когото първото условие за щастие е добрата физическа форма. Методът се практикува в много клиники за рехабилитация, фитнес центрове и школи по танци.

Пилатес укрепва и тонизира мускулите, подобрява стойката, дава гъвкавост, равновесие и добро настроение. Прилича на микс от каланетика, балет и йога, а упражненията се изпълняват на спокойна и релаксираща музика.

Всичко се прави бавно и концентрирано. Методът разглежда тялото като едно цяло, не изолира група мускули и не работи само върху опредена област, характерно за фитнес програмите. Акцентът е върху мускулните групи в централната част на тялото - корем, кръст, хълбоци и седалище. Нарича се още енергийна централа, която е ключ за добра форма и стойка. 

Набляга се върху качеството на движенията и тяхното изпълнение, а не върху количеството. 

Пилатесът се концентрира върху дишането, за да се увеличи кислородът в кръвта и той да достигне до всяка част от тялото. Правилното дишане премахва също стреса и напрежението. „Изцеждайте въздуха от дробовете си сякаш изцеждате мокра кърпа, докато стане суха”, казва Джоузеф Пилатес. Към всяко упражнение има указания кога точно да се поеме въздух и кога да се издиша. При неправилно дишане движенията не са ефективни.

За да се изпълнят правилно и плавно упражненията, е нужна също и пълна концентрация. Неслучайно Пилатес е нарекъл своята система „Контрология». Концентрацията при изпълняването на всяко упражнение цели пълния контрол върху тялото във всеки един момент. Това дава възможност да се направи точното движение, изискващо работата на определени мускули.

Упражненията са плавни и последователни, изпълнявани с прецизност, грация и лекота. Въпреки че движенията изглеждат прости, често освен концентрация се изисква и голяма мускулна сила.

Всяко упражнение има три нива на трудност – за начинаещи, средно и за напреднали. 

Интензивността на движенията зависи от индивидуалната форма. 

Упражненията са подходящи за всички възрасти, не натоварват сърцето и не водят до задъхване. Пилатес е препоръчителен при болки в гърба, възпаление на ставите, артрит и напрежение в тялото.

Пилатес упражненията без уреди използват единствено тежестта на тялото и могат да се практикуват както индивидуално, така и групово с инструктор. При този метод могат да се използват и топки, ластици, пружини, гирички. Има и разновидности като йогалатес, както и специални системи за бременни под ръководството на опитен инструктор.

Една тренировка може да включва различен брой упражнения и е с продължителност от 45 до 90 минути. За максимален ефект се препоръчват най-малко две тренировки на седмица. Тялото се стяга и стойката се изправя видимо след поне десетина тренировки.

Еднократно посещение е между 4 и 10 лева, но обикновено се взимат карти за поне осем посещения в месеца, за да има видими резултати. 

Пилатес може да се играе и вкъщи, 

има много книги и информация за упражненията в интернет. Но е необходимо да се спазват принципите на метода - вдишването и издишването да са в синхрон с всяко упражнение. Важен е всеки детайл. Обикновено се препоръчват по 8 - 10 повторения. 

Преди упражненията е необходима малка загрявка. Подходящо упражнение за това е да се легне по гръб с ръце на пода. Краката се вдигат нагоре с допрени една до друга пети. Вдишва се дълбоко и се повдига главата. Издишва се и ръцете започват да се свиват и разгъват бързо и енергично. 

Пилатес не предлага обаче тренировка за сърдечносъдовата система, както и не топи килограми. А на тези, свикнали да се бъхтят във фитнес залата, може да се стори бавен и скучен. 

На пилатес обаче залагат не само гъвкави дами. Звезди като Коби Брайънт, Тайгър Уудс и Хю Грант също поддържат форма с бавното и прецизно изпълнение на упражненията, които изправят стойката и духа.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 113