Планинската вода удължава живота

Феодорина ЛЯСКОВА

Установено е, че в планинските райони у нас живеят между 200 и 300 столетници на 1 млн. жители, докато в равнините  дълголетниците са 50-70 души на 1 млн. жители. Тази разлика се запазва и за райони, разположени близо един до друг, което означава, че за това дълголетие съществува някаква причина. Според проф. Игнат Игнатов, основател на Научноизследователски център по медицинска биофизика (НИЦМБ), факторът, който удължава живота, се крие в питейната вода. През март 2014 г. той  приключи проекта „Природа, екология, дълголетие”. Част от него е изпълнена на територията  на Ловешка област, в общините Тетевен, Троян и Угърчин, където специалистът изследва 54 дълголетници и 163 техни роднини – братя и сестри. Въпреки че са с еднаква наследственост, проф. Игнатов установява, че разликата в средната продължителност на живота им е 18 години.

Докато обработва статистическите данни, физикът забелязва, че 2/3 от дълголетниците са жени, а 1/3 мъже, като средната възраст на жените е с 3-4 г. по-висока, отколкото на мъжете. По данни от 2011 г. най-старият човек у нас е на 111 години. По повод на проекта Тетевен е посетен от инж. Енрико Бауер, представител на Световния възрастов и демографски форум, чието седалище е в Швейцария.

На 11 юни в Тетевен НИЦМБ и Община Тетевен ще организират Дни на планинската вода и лечебния туризъм, за да  информират обществеността за целебните й свойства. От 9 до 12 юни у нас се организира и Международна конференция по физика, химия и биология на водата. Президент е проф. Джералд Полак от САЩ. Конференцията е със специалното участие на Нобеловия лауреат проф. Люк Монтание. На нея проф. Игнатов ще продължи своето представяне по темата „Планинска вода и дълголетие”.

„Важен фактор за дълъг живот е и нормалното тегло - подчертава той. - Сред дълголетниците, които изследвах, нямаше пълни хора. Впечатлиха ме техният тонус и положително отношение към живота и природата, както и стабилните им партньорски взаимоотношения. Оказва се, че дълголетието е баланс на много фактори  – чиста храна и вода, нормално тегло, здравословни навици, позитивно мислене.”

Друг факт, който дава надежда на много хора, е, че геномът не е от решаващо значение.
Според  американски учени качествената храна, вода и медицински грижи също са важни. Данни от 30-те години на ХХ век в България сочат, че средната продължителност на живота е била 53 г., а сега е 74. Проблем е обаче високият процент на пушачите сега – около 37%, смята физикът. Сред роднините на дълголетниците пушачите са били под 15%. България е на трето място в Европа по брой на дълголетниците след Испания и Франция. Ние сме в десетката на страните с най-много дълголетници, но сме и в десетката на държавите с най-много пушачи, а цигарите са вторият отрицателен фактор за дълголетие. Пиенето на  целебна вода и консумирането на  чиста храна се обезсмисля при пушачите, напомня проф. Игнатов.

Деутерият ускорява стареенето, пречи на метаболизма
Телата на бебетата съдържат 75% вода,  но с годините ние постепенно  „изсъхваме”, докато водата намалее до 48-50% в зряла възраст. Водната среда, в която се развиват биохимичните процеси в телата ни, трябва да е качествена. А планинската вода има изключителни предимства. „Преди години проф. Марин Маринов, директор на Института по приложна физика към Техническия университет, казваше, че ако извлечем всички съставки от планинската вода и ги сложим в дестилирана вода,  няма да получим планинска вода - спомня си проф. Игнатов. - Причината е не само в състава на водата, а във факта, че тя  преминава през различни слоеве на почвата, където има разнообразни форми на живот и носи информация за него. И когато пием от нея, тази „жива” информация попада в тялото ни и ни действа благоприятно. Мои изследвания доказват, че планинската вода има характерен спектър, близък до спектъра на кръвната плазма на здрав човек. Планинската вода съдържа по-малко деутериеви атоми, а те затрудняват метаболитните процеси в човешкото тяло.”

Интересен факт е, че когато ледът и снегът се топят през пролетта, те изтласкват всички примеси от планинската вода. Тя се филтрира и през почвата, затова е по-чиста и по-качествена. Тежката вода замръзва при по-висока температура – почти 4 градуса С, и когато ледената коричка се махне, с нея се отстранява деутерият. Той е стабилен изотоп на водорода, познат като тежък водород. Деутерият предизвиква физиологични, морфологични и цитологични изменения в клетката. Изчислено е, че през живота си човек поема 12-15 кг деутерий. За него се знае, че затруднява жизнените процеси в организма и влияе на процеса на  равномерно разпределение на генетичния материал от майчина към две дъщерни клетки.

Стареенето е свързано с натрупване на грешки при репликацията на ДНК.
При деленето на една майчина клетка на две дъщерни се копира генетичната информация. Натрупването на по-голям брой грешки при тези копия води до стареенето. И колкото повече намалява  водната среда в тялото ни, толкова  качеството й се влошава и съответно тези копия стават по-дефектни. С напредване на годините влошаването на копията се задълбочава. Ето защо според българския учен характерният спектър на планинската вода има благотворно влияние. Затова той го нарича „спектърът на живота”.
Стареенето се влияе освен от деутерия в човешкото тяло и от  свободните радикали, свързани с лоша храна, наднормено тегло, тютюнопушене. Неблагоприятно влияние върху репликацията на ДНК има и радиацията. Стареенето е нелинеен процес и скоростта му се увеличава с годините.

Съставът на различната изворна вода е различен и е важно той да се изследва и да се познава. Добре е живеещите в градовете да си замразяват вода в широк съд  и да изхвърлят тънката ледена коричка, която се образува от тежката вода, и да пият незамръзналата, съветва проф. Игнатов. И понеже  носи информация,  полезно е да я зареждаме с позитивни мисли. Клинични изследвания показват подобряване биохимичния статус и показателите на кръвта, след като се пие поне седмица чиста изворна вода и се консумират умерени количества екологична храна. Други ползи идват от отрицателната йонизация на водата и земната повърхност – когато сме във вода и ходим боси, се зареждаме с отрицателни йони. Ето защо обливането с вода, честото измиване на ръцете и лицето премахват умората, отпадналостта.

Има значение и количеството вода, която пием, и то зависи от теглото. Препоръчваната доза е около 15-30 мл на килограм тегло. И понеже стареенето на тялото всъщност е „изсъхване”, което нарушава метаболитните процеси, за да го намалим, трябва да пием достатъчно качествена вода и на две седмици да я сменяме от друг извор. Полезно  е да се приемат около  60-70% изворна вода и 30-40% минерална. Добре е водата в тялото ни да не „остарява”, а да се подменя често, т.е. да се пие и да се изхвърля.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 100