Хората са свикнали преди употреба да белят повечето плодове и зеленчуци, защото се притесняват, че в кората се съдържат опасни химически вещества. Но според специалистите именно тя е най-полезна.

Кои плодове и зеленчуци не бива да белим:

Ябълки

Те са много богати на фибри и пектин. Голяма част от тях ще открием в кората. Фибрите намаляват нивото на „лошия“ холестерол и на захарта в кръвта. Ябълките са особено полезни за хора, които искат да отслабнат, защото засищат и помагат дълго време да не се усеща глад. Освен фибри, кората на ябълките съдържа и вещества, които предотвратяват появата на възпалителни процеси и увреждането на кръвоносната система. Богата е и на антиоксиданти, които помагат на белите дробове.

Моркови

Те са един от главните източници на бета каротин, който е полезен за кожата, зрението и имунитета. Морковите съдържат и много други важни за организма вещества, но те са съсредоточени в най-външния слой, затова не бива да се белят, но внимателното им измиване е задължително.

Картофи

Освен на фибри, картофите са богати и на витамин С. Но при неправилно приготвяне лесно може да го унищожим или да намалим количеството му. Специалистите препоръчват да варим или печем картофите, без да ги белим. Ако кората на картофите има зелени петна, трябва да се изхвърлят, защото съдържат отровното вещество соланин.

Краставици

Краставиците съдържат над 95% вода, но това не пречи да са много полезни. Както при повечето зеленчуци голяма част от хранителните им вещества се съдържат в кората. Витамин А също е там.

Патладжани

Цветът на този зеленчук се дължи на веществото насунин. То нормализира нивото на желязото в човешкия организъм, намалява риска от сърдечносъдови и онкологични заболявания, предпазва клетките на главния мозък от външни въздействия и забавя образуването на холестеринови плаки. Освен това в кората на патладжаните се съдържа сините пигменти антоциани, които имат противовъзпалителни свойства и подобряват кръвообращението в съдовете на главния мозък. Хора, страдащи от заболявания на бъбреците, черния дроб или жлъчката трябва да избягват патладжаните. Неузрелите също не се препоръчват.

Сподели във Facebook