Раковите заболявания се превърнаха в бич за съвременния човек и никой не е застрахован, че ще се размине с тежката диагноза. Затова учените непрекъснато напомнят, че спазването на някои правила може да се използва не само като профилактика, а и да помогне в лечението. Вредните навици и обездвижването обаче не са между тях.

Правилното хранене определено има положително въздействие, а според специалистите някои продукти могат съществено да понижат риска от онкологично заболяване.

Полезните свойства на доматите са известни отдавна. Те се дължат на съдържащия се в тях ликопен, който се смята за най-мощния антиоксидант. Чесънът също е на предни позиции в борбата с рака. Той е богат на селен, алексин и алицин, които обуславят здравословния ефект на чесъна. Още един силен антиоксидант е цвеклото, защото съдържа голямо количество от витамините Е, А, РР и групата В, както и елементите салций, калий, магнезий, натрий и фосфор. Това многообразие от полезни съставки прави цвеклото идеален продукт срещу рака. В касиса учените откриха рядката растителна мастна киселина омега-6, която също може да предотврати онкологични заболявания.

Сподели във Facebook