Плодовете и зеленчуците безспорно са здравословни, но при тяхната употреба трябва да се спазват някои правила.

Не изпускайте мярката при дините

Сега е времето на почитателите на дините. Въпреки това в интернет продължават дебатите за ползата от тях и евентуалната вреда. Диетолозите са категорични, че както всеки медал и дините имат две страни. Първо – в дините има много полезна влага, в която са разтворени изключително ценните за хората калий, магнезий и други микроелементи. Освен това дините са действително нискокалорични. Но те имат доста висок гликемичен индекс, т.е. може да предизвикат рязко повишаване на захарта в кръвта и отделянето на голямо количество инсулин. За панкреаса, особено при възрастните, това е сериозно натоварване. Затова, ако имате проблеми с храносмилането, панкреатит и други подобни заболявания, дините, особено на празен стомах, не се препоръчват. Но не бързайте с тях и веднага след обилен обяд, защото тежката храна се преработва доста по-бавно от плодовете и това ще ви причини дискомфорт, а понякога и разстройство.

Най-добре е плодовете да се ядат час и половина – два след основното хранене, съветват диетолози. И помнете – плодовете съвсем не са толкова нискокалорични, колкото хората си мислят. Повечето от тях съдържат 50-100 ккал на 100 г и тъй като ги смятаме за несериозна храна, изяждаме прекалено големи количества. А 500-600 ккал е една трета от допустимия дневен енергиен прием.

Ако пък искате да отслабнете, първо следете количеството плодове в дневното си меню, второ – намалете калоричността на останалата храна. Но преминаването изцяло на плодово-зеленчукова диета не е препоръчително, предупреждават експертите.

Зеленчуци, които пречистват организма ни

Стане ли дума за съревнование между плодове и зеленчуци за отслабване и кое е по-полезно за нашия организъм, специалистите все повече клонят към зелениите, доматите и краставиците. Те не предизвикват такова покачване на захарта в кръвта, както плодовете, съдържат освен това много полезната целулоза. Освен това има зеленчуци, които не само са нискокалорични, но и са способни да извеждат от организма калориите, получени с другата храна. Най-достъпни и ефективни от тях са целината и зелето. Те съдържат неразтворими фибри, които практически не се преработват в храносмилателния тракт, затова повличат със себе си излишните мазнини, холестерол, захар, твърдят експертите. Това е най-натуралното и безопасно пречистване на организма. Но пак трябва да се внимава и да се спазва мярката. Хората с обострени заболявания на храносмилателния тракт – колити, панкреатити и гастрит да избягват тези продукти.

Как да разпознаем нитратите

Освен полезните вещества, заложени от природата, в плодовете и зеленчуците, които купуваме, има и много добавени от човека химикали, на първо място добре познатите нитрати. Ако доматите имат дебела люспа, а отдолу се виждат бели жилки, това е явен признак, че съдържанието на нитрати е високо. Същото се отнася и за дините. Избягвайте и тъмно зелените краставици, те трябва да бъдат с цвета на млада трева.

Как да намалим съдържанието на вредните вещества

-       При краставиците и морковите изрежете по 1 см. от двете страни. И ги обелете по-дебело.

-       Махнете горните листа на зелето, както и кочана.

-       Зелениите и плодовете ги накиснете за 20-30 минути във вода с малко оцет или сода.

-       Ако варите плодовете, изхвърлете водата, в нея е влязла не малко химия.

 

Сподели във Facebook