Съдържащите се в растителните продукти витамини и минерали не само могат значително да понижат риска от преждевременна смърт, а и да удължат живота. До този извод стигнаха американски учени, след като проведоха мащабно изследване върху хранителните навици на почти 30 хиляди доброволци. След първоначално проведените интервюта специалистите продължили още 6 години да наблюдават участниците в изследването. През това време 4 хиляди от тях починали вследствие на онкологични и сърдечносъдови заболявания.

Резултатите от изследването категорично показали, че рискът от преждевременна смърт е по-нисък при тези доброволци, в чието меню присъствали достатъчно количество цинк, магнезий, мед, калий, както и витамините А и К.

Тези микроелементи и витамини се съдържат в големи количества в плодовете и зеленчуците, напомнят американските учени.

Сподели във Facebook