Според британски специалисти употребата на някои плодове помага при артрит, пише Daily Express.

Кои са те:

Червени ябълки

Именно червените ябълки са много богати на антиоксиданти, участващи в производството на колаген, който е необходим за доброто състояние на кожата, ставните хрущяли и връзки. Колагенът играе и ролята на амортисьор в ставите, помагайки им да издържат на удари и налягане. В кората на червените ябълки се съдържа и биофлавоноидът кверцетин – мощно противовъзпалително средство, помагащо и при артрит.

Авокадо

Според учените авокадото може да намали симптомите на артрита, защото повишава съдържанието на колаген в тъканите и понижава възпаленията. За профилактика и лечение на артрит и артроза учените препоръчват ежедневно да се консумира минимум четвърт аводако.

Дини

Благодарение на факта, че 90% от динята е вода, тя е ефективно мочегонно средство и активира извеждането от организма на вредните вещества. Каротиноидите и флавоноидите в динята имат мощно противовъзпалително действие, затова се препоръчва при артрит и атеросклероза.

Вишни

Учени откриха, че употребата на сок от вишни два пъти на ден в продължение на три седмици значително понижава огнищата на възпаления при пациенти с артрит. Вишните са наситени с антиоксидантите антоциани, които имат противовъзпалителни свойства и са много ефективни в борбата с болката.

Ягоди

Специалисти доказаха, че жените, които консумират над 16 ягоди на седмица имат по-ниско ниво на С-реактивен протеин, който е маркер за риска от възпаления. Той се повишава при обостряне на артрита и на сърдечносъдовите заболявания.

Ананаси

Те съдържат ензима бромелаин, който може да намалява болката в ставите. Ананасите са и много богати на витамин С, който помага за синтеза на колаген. За да се постигне необходимият ефект, учените съветват ананас да се консумира два пъти в седмицата по 150-200 грама.

Сподели във Facebook