Здраве

18 Декември 2018

Животът днес

Известно е, че пациентите с хипертония трябва стриктно да спазват предписанията на лекарите, ако искат да държат заболяването под контрол. Съществуват обаче и плодове, които могат да помогнат в битката с високото кръвно налягане.

Бананите са наситени с калий, а дефицитът на този елемент е една от причините за хипертонията. Освен това калият намалява вредния ефект от излишъка на натрий, действайки като диуретик, което също намалява кръвното налягане.

Някои плодове като малини и ягоди също съдържан калий, но и антоциани, мощни антиоксиданти. Те също намаляват риска от хипертония и свалят кръвното налягане.

Според специалистите пациентите с хипертония задължително трябва да включат в менюто си авокадо, което също съдържа калий. Този плод е богат и на специфично вещество, което също се бори с високото кръвно налягане.

Папаята е много богата на калий и магнезия, както и на флавоноиди, които оказват положително влияние при хипертония.

Списъкът завършва с цитрусовите плодове като портокали, грейпфрути и лимони. Те съдържат много биофлавоноиди и фитонутриенти. Богати са и на калий, витамини и фибри. Тези плодове имат не само противовъзпалителен ефект, но и намаляват нивото на вредния холестерол, както и на повишеното кръвно налягане.

Сподели във Facebook