Здраве

3 Февруари 2012

1876

Животът днес

По-евтино е да предотвратиш болест, отколкото да я лекуваш

Д-р Ана Жорже, директор на Европейската асоциация за борба с рака на маточната шийка, министър на здравеопазването на Португалия до юни 2011 г., пред в. „Живот и Здраве”:

- Д-р Жорже, кога започна масовото прилагане на ваксината срещу рака на маточната шийка в Португалия?
- През 2008 г., когато правителството реши да включи ваксината срещу рисковите щамове на човешкия папиломен вирус в националния имунизационен календар. Това позволи ваксината да се прилага напълно безплатно при всички, за които е показана, т.е. при момичетата, които са навършили 13 години.

- Задължителна ли е ваксината?
- Не, в Португалия нямаме нито една задължителна ваксина, но на практика всички хора се ваксинират. Покриваемостта с ваксините, включени в националния имунизационен календар, е над 95 на сто. Ваксината срещу рака на маточната шийка се наложи лесно, защото системата действа успешно над 50 години. 

- Лесно ли е да се убеди правителството да поеме заплащането на ваксина, която предпазва днешните момичета от рак, но когато станат зрели жени?
- Специализираната комисия по имунизациите доказа след упорита работа, че тази инвестиция в областта на превенцията има не само медицинска и социална, но и икономическа ефективност. Много по-евтино е да се плати за предотвратяване на болест, отколкото след това да се лекува тежко заболяване. Освен това ваксините се купуват централизирано чрез обществена поръчка за цяла Португалия и така цената става много по-ниска.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 200