Здраве

19 Януари 2010

1030

Петър Галев

- Доц. Бостанджиев, започнаха ли хората да търсят специализирана помощ при сексуални проблеми, вместо да се съветват с приятели или знахари?

- Има известно развитие в тази посока, въпреки че въздържането да се търси навреме специалист за решаването на сексуални дисфункции не е само български патент. Но през последните години консултациите със сексолози се увеличиха.

Това е свързано и с факта, че качеството на живота, самооценката на един човек в значителна степен зависи и от удовлетвореността от сексуалния живот.

- Защо се увеличават т.нар. еректилни дисфункции при мъжете?

- На тази тема беше посветена и международната среща, на която присъствах в Испания. Там за пореден път бяха изнесени данни, че появата на нарушена ерекция може да бъде един от първите симптоми на сериозни здравни рискове. Затова навременната квалифицирана помощ е и възможност за превенция на тези рискове.

- Кои общи здравословни фактори влияят върху сексуалните възможности?

- На първо място не е редно всеки проблем в сексуалния живот да се отдава на някакво физическо заболяване.

Все пак ерекцията е един емоционален процес и се влияе от много обстоятелства. Но е факт, че доста заболявания още в най-ранния си стадий могат да се проявят като еректилни дисфункции при мъжете.

Това е свързано с една чисто анатомична особеност. Артериите на пениса са с много малък диаметър и когато те са засегнати от хипертония, атеросклероза или диабет, пациентът все още няма никакви други оплаквания освен нарушената ерекция. Но в този случай тя е един вид предупреждение, че в организма има проблем. След това се явяват и типичните оплаквания от страна на сърцето, мозъка и други органи.

Така че контролът върху кръвното налягане, върху липидите в кръвта, кръвната захар и хормоналния баланс всъщност е профилактика не само на еректилни дисфункции, но и на тежки общи заболявания.

- Може ли един мъж сам да установи дали проблемът с ерекцията при него се дължи на заболяване, или става въпрос за психологически феномен?

- Има някои съвсем елементарни белези. Ако е запазена сутрешната ерекция, ако в дадена еротична ситуация се получава ерекция, а проблемът възниква при конкретно намерение за сексуален контакт, най-вероятно става въпрос за психогенно нарушение. Но и при тези случаи трябва да се търси медицинска помощ, за да не се получи едно хронично състояние.

В съвременната медицина има достатъчно средства за преодоляване на тези проблеми.

- Неведнъж сте казвали, че стресът и умората също влияят сериозно върху сексуалното желание, а и върху възможностите?

- Така е и точно сега, в началото на лятото, е добре да се планира почивката като една инвестиция и в сексуалното здраве.

За да може човек максимално бързо да се възползва от шанса за ефективна и активна почивка, са създадени една група медикаменти, които са много важни и дават естествена енергия на организма.

Става въпрос за естествените аминокиселини аргинин и аспартат, които се съдържат в препарата Амбинор. Те помагат човек бързо да превключи от деловото си всекидневие и умората към ваканционния ритъм с всички възможности, които той предлага.

Този прилив на енергия не само дава по-голяма физическа сила, но и има директен ефект за засилване на сексуалното желание и възможности. А това е важен елемент от почивката. Защото възстановеното сексуално привличане в една двойка е много добър извор на удовлетвореност и добро самочувствие.

- Амбинор има ли някакви странични ефекти или противопоказания?

-  Не. Това е едно от основните му предимства, че е напълно естествен начин да се подкрепи организмът.

Получената енергия не е за сметка на изчерпването на енергийните депа, както става при употреба на допинг или на прекалено големи дози кафе.

Сподели във Facebook