Здраве

18 Ноември 2014

1434

Животът днес

Подарете спокойствие и здраве за празниците

Ако търсите нещо оригинално, което да купите на близките си за Коледа и Нова година, можете да минете и без обиколка по моловете. Изобилието от всякакви вещи и падащите по празниците цени направиха много трудна изненадата с подаръците. Но все още има една ниша, която не е заета. При това става въпрос за дар, който е пряко свързан с най-ценното, което си пожелаваме в картичките и sms-ите, но все не ни остава време да положим съответните усилия. Затова спокойно можете да изразите обичта и загрижеността за родителите и половинката си чрез профилактичен преглед и изследвания. Вече има пакетни промоционални цени чрез ваучер не само в сайтовете за колективно пазаруване, а и в много от здравните заведения. Но дори и без красиво оформен плик, можете да запишете час за специалист или вземане на кръв, а на много места и да предплатите медицинската услуга. Така, вместо постоянно да укорявате скъпите си хора, че не правят нищо за себе си, направете го вие. Със сигурност ще е по-добре от поредните пижама, парфюм, мобифон или чанта.

И така, какво е подходящо да се направи като профилактика за здравето на мъжа:
1. Кръвни изследвания, които да включват: пълна кръвна картина, глюкоза, утайка (СУЕ), С-реактивен протеин, чернодробните ензими АсАТ и АлАТ, основните индикатори за бъбречната функция – креатинин и урея, профил на холестерола – общ холестерол, HDL, LDL, WLDL, триглицериди. И разбира се, маркерът за здравето на простатата – простатноспецифичен антиген – PSA.
2. Ехографски преглед на коремните органи, който включва оглед на черния дроб, жлъчния мехур, панкреаса, далака, бъбреците, пикочния мехур (трябва да е пълен) и простатата.
3. За мъжете между 40 и 50 години е добре да ги прегледа кардиолог, който да прецени на базата на лабораторните показатели и на допълнителни изследвания – ЕКГ и ехограф на сърцето, има ли и какъв е сърдечносъдовият риск.
4. За мъжете над 50 г. се препоръчва и първи преглед при уролог.

Какво може да включва профилактиката при жените:
1. Кръвни изследвания като посочените по-горе, но вместо PSA да се направи TSH – тиреостимулиращият хормон за обща оценка на състоянието на щитовидната жлеза.
2. Ехографски преглед на корема, млечните жлези и органите в малкия таз.
3. Преглед при гинеколог, след като са изпълнени т. 1 и т. 2.
4. След 45 г. първи преглед за остеопороза.

Разбира се, ако от кръвните изследвания и при мъжете, и при жените се установи сериозно отклонение във функцията на дадена система, например повишена кръвна захар, впоследствие трябва да се направят допълнителни консултации със съответните специалисти.

Цената на посочените изследвания и прегледи е около 130 лв. според избраната лаборатория и конкретните специалисти. Тя може да бъде намалена, ако се използват промоции и кампании на самите здравни заведения. Но дори и да се плати в пълен обем, става въпрос за равностойност на чифт прилични обувки или маркови дънки. При липса на установен проблем този тип профилактика може да се прави веднъж на две години. Спестява се чакане за направление, разправии, че направленията все не достигат. Но най-вече човек може да е спокоен, че е направил нещо реално за хората, които обича.
А когато става въпрос за децата, опитайте да им подарите карта за плуване или друг подходящ спорт или физически занимания, а не най-новата електронна джаджа, която ще ги залепи с часове към екранчето, прегърбени на стола или свити в леглото. До Коледа има още малко време, замислете се!

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 123