Подсладените напитки, в това число и плодовите сокове, два пъти повишават риска от смърт вследствие на сърдечносъдови заболявания при възрастните хора над 45 години. Храните обаче, които съдържат захар, не са толкова опасни.

До този извод стигнаха учени, които представиха предварителните резултати от изследването си на среща на Американската асоциация за изучаване на сърдечните заболявания.

Предишни проучвания установиха пряка връзка между излишъка от захар в менюто и затлъстяването, както и други хронични заболявания. Но връзката между сладките напитки и преждевременната смърт все още оставаше извън полезрението на специалистите.

Експертите проучили данните на почти 18 хиляди души над 45-годишна възраст. В продължение на 6 години участниците в изследването попълвали въпросници, където отбелязвали честотата на употреба на продукти, съдържащи големи количества захар - газирани напитки, плодови сокове, десерти, бонбони, както и храни с калорични подсладители като сиропи. Учените се съсредоточили върху причините за смъртта на участници в изследването, като особено внимание обърнали на сърдечните пристъпи, сърдечната недостатъчност и други сърдечносъдови заболявания.

Оказало се, че при една четвърт от хората, които изпивали ежедневно над 700 мл подсладени напитки, рискът от смърт вследствие на сърдечносъдови проблеми е два пъти по-висок в сравнение с тези, които почти не употребявали такива напитки.

Изследователите обаче не установили връзка между повишения риск от смърт и употребата на десерти и други сладки храни. Според учените вероятно причината за това е как захарта постъпва в организма. Сладките напитки съдържат малки количества от другите хранителни вещества и при тяхната употреба в организма на хората постъпва практически чиста захар. А в сладките храни има определено количество мазнини и белтъчини, които забавят навлизането на захарта в кръвта.

Учените препоръчват на лекарите по време на преглед да се интересуват дали и колко често техните пациенти употребяват подсладени напитки, за да се избегнат опасните последици за здравето им.

Сподели във Facebook