Здраве

20 Март 2017

credoweb bg

Синдромът на поликистозните яйчници е състояние при девойки и жени, което включва повишено окосмяване на тялото от мъжки тип (хирзутизъм), тежко протичащо акне и проблеми с менструалния цикъл, пише в профила си в социалната мрежа за здраве CredoWeb д-р Мариана Москова, специалист по детска ендокринология и болести на обмяната.

Повишеното окосмяване може да бъде по лицето, брадичката, шията, гръдния кош, гърдите, раменете, гърба, бедрата, седалището и корема. Проблемите с менструалния цикъл може да се изразяват в няколко поредни месеца без цикъл, обилен или продължителен цикъл, чести цикли (през по-малко от 16 дни). Някои пациентки, но не всички, имат малки кисти на яйчниците. Около 60-70% от девойките и жените със синдрома са с наднормено тегло или затлъстяване, останалите  са с нормално тегло или дори слаби.  

Пациентките може да имат майки, лели или сестри със същите проблеми или членове на семейството със захарен диабет тип 2.

Причините не са напълно изяснени 

Често синдромът е фамилно състояние. Някои генетични промени на яйчниците и/или надбъбречните жлези също могат да го предизвикат. В голяма част от случаите той е свързан с инсулинова резистентност. Това означава, че тялото трябва да произвежда повече инсулин от нормалното, за да могат клетките да усвоят глюкозата от кръвта. От своя страна по-високите инсулинови нива карат яйчниците да произвеждат повече андрогени, които нарушават нормалния менструален цикъл. Някои пациентки с инсулинова резистентност може да имат високо кръвно налягане и/или високи нива на холестерола, които представляват риск за развитие на сърдечносъдово заболяване.  

Поставяне на диагноза 

За да се диагностицира синдромът на поликистозните яйчници (СПКЯ), са необходими доста изследвания. Диагнозата се поставя чрез изключване на други заболявания и чрез разпознаване на комбинацията от характерни симптоми като нередовен цикъл, тежко протичащо акне, окосмяване от мъжки тип, инсулинова резистентност. Ултразвуковото изследване на яйчниците може да визуализира поредица от малки кисти на повърхността на яйчниците. 

Лечение на синдрома

Лечението на СПКЯ включва лечение на наличните симптоми. Акнето се лекува с медикаменти, прилагани върху кожата, и такива, приемани през устата – антибиотици и/или комбинирани таблетки с естроген и прогестерон. Повишеното окосмяване може да бъде редуцирано  с естроген-прогестерон съдържащи орални контрацептиви. Може да се използват  лазерепилация, бръснене, депилиращи кремове, кола-маска и други козметични средства. Нередовният менструален цикъл се лекува по няколко начина. Най-често се използват орални контрацептиви с естроген и прогестерон.

Хранене и спорт

Намаляването на инсулиновата резистентност  подобрява симптомите на синдрома. Това може да се постигне с физическа активност, която ускорява сърдечната дейност. Нейната продължителност трябва да е минимум 150 минути седмично.
Здравословно хранене с изключване на подсладени напитки и натурални сокове, с ограничаване приема на въглехидратни храни и на обработени пакетирани храни води до редукция на теглото и намалява инсулиновата резистентност. 

Бременност

Пациентка със синдрома може да забременее дори и да няма редовен цикъл. Всяка жена със синдрома на поликистозните яйчници, която води полов живот, трябва да използва контрацептивни средства, ако не желае бременност. В случай че жена със СПКЯ иска да има дете, но има проблеми със забременяването, съществуват много възможности за преодоляването им. 
Важно е да се знае, че при момичета под 18 години липсата на редовен цикъл трябва да се консултира първо с детски ендокринолог, който ще направи цялостна оценка на състоянието и ще назначи необходимите изследвания и консултации, включително и със специалист акушер-гинеколог.   

Още статии на д-р Мариана Москова четете в профила ѝ в credoweb.bg.

Сподели във Facebook