Половината мъже със затлъстяване могат да имат проблеми с тестостерона

Илияна АНГЕЛОВА

Хипогонадизмът настъпва постепенно, придружен с покачване на теглото, безсъние, раздразнителност и нарушения в ерекцията

Нивата на тестостерона нормално намаляват с годините, но при някои мъже това се случва по-бързо. Състоянието се нарича хипогонадизъм, каза за credoweb.bg проф. Здравко Каменов, председател на Българската асоциация по сексуална медицина, ръководител на Клиниката по ендокринология в Александровска болница и на Катедрата по вътрешни болести. Хипогонадизмът може да бъде класически – когато настъпва при по-млади мъже, или късен – най-често се изявява около 60 г., но може да се срещне и още в петата декада.

След като достигне най-високите си нива към 25-30-ата година на мъжа, половият хормон започва да намалява, обикновено с около 1% на година. Свободната, активна фракция на тестостерона, която е особено важна за всички негови функции, намалява още по-бързо. С падането на нивата на тестостерона се появяват различни оплаквания – раздразнителност, напрегнатост, безсъние, нервност, дори горещи вълни, подобни на тези при жените в менопауза. Говори се за мъжки климактериум, но трябва да се знае, че той не настъпва изведнъж като при жените (след последния месечен цикъл), а постепенно.

Освен невровегетативните оплаквания, тълкувани най-често като стрес и психическо претоварване, може да се наблюдава влошаване на паметта и концентрацията. Топи се мускулната маса, силата и издръжливостта, расте мастната тъкан – най-вече в областта на корема. Често се развива т.нар. метаболитен синдром – инсулинова резистентност, дислипидемия, повишаване на кръвното налягане, на кръвната захар и теглото. В дългосрочен план намалява костната плътност. Най-често поводът да посетят лекаря обаче е еректилната дисфункция. Тя притеснява мъжете повече от диабета, холестерола и кръвното.

Повечето пациенти с късен хипогонадизъм, които идват в Клиниката по ендокринология на Александровска, са на възраст около 60 г., но процесът започва на 40-45 г. Това е доста често състояние, посочи проф. Каменов. 30-50% от мъжете в общества, където са разпространени затлъстяването, диабетът, високото кръвно и дислипидемиите, имат такива проблеми.  
При наличие на характерните симптоми ендокринологът назначава необходимите изследвания, за да се изясни състоянието. Причините за него може да са различни, например тумор в хипофизата, който произвежда пролактин. Ако се окаже, че симптомите се дължат главно на възрастовите промени в тестостерона и при конкретния мъж те настъпват по-бързо, се касае за хипогонадизъм с късно начало. Причините са свързани с нарушения на хипофизата, хипоталамуса и производството на хормона в тестисите. Тогава се назначава хормонозаместително лечение. Нормално тестостеронът е над 12 наномола на литър кръв, намален е при показател под 8.

Контраиндикациите за подобна терапия са изключително малко. Неоснователни са притесненията, че тестостеронът може да увеличи риска от простатен карцином, дори напротив. С възрастта този хормон пада, но броят на карциномите се увеличава, изтъкна проф. Каменов. Лечението се назначава за по-продължителен период от време. Ефектът е намаляване на мастните депа, увеличаване на мускулната маса, сила и издръжливост, посочи специалистът. Пациентите споделят, че се подобряват самочувствието им, сънят и паметта, вече не са така раздразнителни. Отчита се и благоприятен ефект върху костите.

„Силният пол по принцип мисли по-малко за здравето си, чака да се появи  болка, да има осезаеми симптоми. Мъжете са с нагласата, че не трябва да показват, че са болни, но това са световни статистики, не е само български феномен. Затова се обръщам към жените, те да инициират консултация със специалист за партньора им”, каза проф. Каменов. Много често мъжете идвали с оплаквания за еректилна дисфункция, а се оказва, че имат диабет.

Профилактиката на хипогонадизма е всъщност спазване на основните правила за здравословен живот. Главното е да не се допуска покачване на теглото, посочва специалистът. В мастната тъкан тестостеронът се превръща в женския полов хормон естрадиол, който потиска половата ос на мъжа. Оттам страда обмяната на веществата, състоянието на съдовете и сексуалната функция. Затова и при затлъстяване, и при диабет тип 2 (където също има покачване на теглото) почти половината пациенти имат проблеми с тестостерона и е препоръчително да се изследват.

В Клиниката по ендокринология на Александровска имат програма за мъжете с хипогонадизъм: при наднормени килограми се изследва хормоналният статус, включват се лекарства за оптимизиране на метаболизма и тестостерон, който оказва благоприятен ефект. След това лечението продължава амбулаторно, като се препоръчва два пъти в годината да се правят контролни изследвания.

За консултации и лечение можете да се свържете с проф. Каменов на тел. 0887 72 66 83 или да посетите профила му на www.credoweb.bg/uin2300003925.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 90