Здраве

13 Октомври 2018

Животът днес

Известно е, че бананите са богати на калий, а и на други полезни вещества. Специалистите обаче твърдят, че при избора на плодовете трябва да обръщаме внимание на цвета им. Най-ценни от диетична гледна точка са зелените банани. Те съдържат нишесте, което  влияе положително върху състоянието на стомашно-чревния тракт и намалява риска от онкологични заболявания. Освен това зелените банани помагат на организма да изработва глюкагон, който активизира метаболизма.

По-жълтите банани съдържат много автиоксиданти, които подобряват имунитета и помагат в изработването на допамин. Те са богати още на въглехидрати и са много добър източник на енергия. Сред другите полезни вещества, съдържащи се в жълтите банани, са още калият и магнезият.

Презрелите банани по-бързо се усвояват от организма заради високото количество захар в тях. Те са богати и на триптофан, който помага хората да се справят със стреса и безсънието. В плодовете, които са започнали да почерняват, учените са открили антиоксидант с противоракови свойства.

Сподели във Facebook