Здраве

16 Септември 2019

Животът днес

Подмладяващи продукти, които могат да спрат или даже да върнат назад стареенето, хората се опитвали да открият още в древността. Днес тези търсения са поставени на научна основа. Специалистите изследват начина на хранене в оазисите на дълголетието, където хората са известни с най-голямата продължителност на живота. Затова и периодично се появяват информации за суперпродукти. За тази титла претендираха зеленият чай, годжи бери, гинко билоба и др., но повечето от тях се оказаха митове. Безспорно беше доказано, че преобладаването в менюто само на един, даже най-полезен продукт, не може да гарантира дълголетие. Колкото по-разнообразно се хранят хората, толкова повече полезни вещества си осигуряват, а това означава, че ще живеят по-дълго и по-качествено.

Все пак учените откриха някои закономерности в храненето на дълголетниците:

1. Умереност

Разумното ограничаване на количеството и калоричността на продуктите може да отложи стареенето. Известно е, че сред прескочилите границата на дълголетието (80 г.), няма хора с наднормено тегло. Още един важен критерий е стабилността на масата на тялото. Рязкото отслабване или напълняване не са никак здравословни и съкращават живота.

2. Разнообразие

В най-добрия случай жителите на големите градове употребяват 35-40 различни продукти на седмица. В най-лошия случай техният брой е 20-30. Очевидно е, че в толкова ограничена потребителска кошница не може да има разнообразни полезни вещества.

3. По-малко месо

Менюто на дълголетниците обикновено се състои от растителни, киселомлечни и зърнени продукти. Месо употребяват рядко. Това е напълно обяснимо. Месото е висококалоричен, мазен и трудноусвояем продукт, в който се съдържа много холестерол. Това повишава риска от атеросклероза и сърдечносъдови проблеми.

4. Повече омега-3

Ако говорим за продуктите, които употребяват дълголетниците, към тях безспорно принадлежи рибата. Известно е, че присъствието ѝ в менюто два пъти в седмицата намалява с 30% риска от сърдечносъдови заболявания. Съдържащите се в мазните видове риба омега-3 мастни киселини регулират нивото на липидите и холестерола в кръвта, спират развитието на атеросклероза и влияят благотворно върху състоянието на главния мозък, сърцето и кръвоносните съдове. Употребата им помага да се запази младостта – гладят бръчките и овлажняват кожата.

От кои продукти трябва да се откажем след 40-50-годишна възраст?

1. Мляко

Не е случайно, че млякото се смята за детски продукт. С възрастта при хората се появява дефицит на фермента, разграждащ млечната захар, а това означава, че млякото в чист вид не бива да се употребява. След 45 години то трябва да се замени с киселомлечни продукти, сирена и извара. 

2. Алкохол

Това е най-спорният продукт, защото употребата му не само не се ограничава, а и се приветства в страни с висока продължителност на живота като Франция и Япония. Повечето специалисти обаче са единодушни, че не съществува безопасна доза алкохол. Все пак чаша качествено червено вино не попада в забранителния списък.

3. Полуфабрикати

Те съдържат много захар, сол и консерванти, затова са вредни дори при млади хора, а в зряла възраст категорично трябва да се избягват. В противен случай рискът от атеросклероза и хипертония значително се повишава.

4. Тестени изделия

Техните полезни свойства са под въпрос, а списъкът със заболяванията, до които може да доведе редовната им употреба, е внушителен – затлъстяване, рак, сърдечносъдови проблеми и др.

Сподели във Facebook