Здраве

5 Януари 2023

credoweb bg

Началникът на Клиника по метаболитно-ендокринни заболявания и диететика в УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ”, гр. София, доц. д-р Даниела Попова, със съвети към хората със захарен диабет:

Диетата при хората, страдащи от диабет, трябва да бъде строго индивидуална и съобразена с индивидуалния метаболитен профил на пациента и целите на терапията. Много важно е да се знае, че има съществени разлики между диабет тип 1 и диабет тип 2 и съответно храненето при двата вида диабет се различава.

Хората, които прилагат инсулинолечение, за да контролират кръвната си захар, т.е. страдащите от диабет тип 1, трябва много строго да съобразяват приложението на инсулина с видовете храни, които включват в менюто си, и трябва много внимателно да си разпределят въглехидратите през целия ден. Те могат да определят дозата на инсулина според количеството въглехидрати, които ще приемат по време на храненето, обяснява доц. Попова.

Хората, страдащи от захарен диабет тип 2, които приемат богата гама от таблетки, имат следната особеност: при тях също е много важно да се изчисляват въглехидратите, а при пациентите с наднормено тегло трябва да се предприемат стъпки за редукция на телесното тегло – с 5 до 10%. Промяната в начина на живот – хранене и физическа активност, е от първостепенна важност за контролирането на заболяването.

Правилният хранителен режим води до:

* намаляване на кръвната захар и приближаването ѝ до нормата без риск от хипогликемия;

* оптимизиране на кардиоваскуларните рискови фактори;

* доставяне на адекватен калориен внос с цел поддържане на нормално телесно тегло;

* предпазване от остри и хронични диабетни усложнения;

* подобрение на здравето и качеството на живот.

Използването на немедикаментозните средства за борба с диабета е изключително важно, за да се подобри метаболитният профил на пациента.

Как успяваме да контролираме кръвната захар?

Чрез:

* изключване на концентрирани захарни храни и глюкоза-съдържащи храни;

* избор на храни с нисък гликемичен индекс;

* регулиран прием на въглехидрати.

Всяка храна, която е по-богата на въглехидрати, може да качи кръвната захар и тези храни, които водят до бързо и високо покачване на кръвната захар, са храни с висок гликемичен индекс.

Храните, чиято консумация води до бавно покачване на кръвната захар, са храни с нисък гликемичен индекс. 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook