Здраве

26 Януари 2010

2233

Животът днес

Предимствата на бялото вино

Предимствата на бялото вино

Въпреки че винаги по-голямо внимание се обръща на червеното вино, днес вече се знае, че бялото вино също въздейства изключително положително върху човешкото здраве.

Подходящо за алергични хора

При ферментацията на виното се образува веществото хистамин, което много често присъства в червеното вино и е отговорно за проявата на алергични реакции. По-чувствителните хора реагират по-интензивно към хистамина – последиците са главоболие, диария, проблеми, свързани с кръвообращението, сенна хрема или дори астматични пристъпи. За такива консуматори бялото вино е много добра алтернатива, тъй като при него наличието на хистамин е почти нулево.

… и за сивите клетки

Бялото вино има разведряващо и ободряващо влияние върху нервната система. Смята се, че шампанското и бялото вино са съюзници в борбата срещу деменцията. Умерената употреба на шампанско влияе добре на мозъка, а виното може да бъде помощник в преодоляването на травми, нанесени от мозъчен удар, алцхаймер и паркинсон.

Изследванията сочат, че количеството полифенол, съдържащо се в бялото вино, макар да е значително по-малко в сравнение с присъствието му в червения еликсир, е в състояние да се противопостави на разрушителното действие на свободните радикали върху мозъчните клетки.

През 2002 изследователи от Кънектикът откриват, че бялото вино има благоприятно въздействие и върху сърцето и кръвообращението. Интересното в случая е защитната проява въпреки липсата на резвератрол. Изводът - в бялото вино се крият и други антиоксиданти, за които все още не се знае нищо конкретно.


Откъс от книгата „Wein: Der neue Jungbrunnen” („Виното – новият извор на младостта”) с автори проф. д-р Маркус Метка и д-р Йоханес Нойхофер 
Превод: Вася ДЕРМЕНДЖИЕВА

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 75