Предизвикателствата на поленовия сезон

С д-р Станка Христова, алерголог в УМБАЛ „Александровска”, разговаря Галина Спасова

- Д-р Христова, кои са в момента най-разпространените алергични оплаквания?
- Тъй като сме в поленовия сезон, оплакванията са най-вече от сенна хрема - запушване на носа, обилна водниста секреция от носа, сърбеж и зачервяване на очите, често кихане. Понякога има стичане на секрет назад към носоглътката, което води и до кашлица.

Всички тези оплаквания са доста дразнещи и мъчителни, като при различните пациенти се проявяват с различна тежест. Като цяло в този сезон използваме антихистаминовите препарати за лечение на сенната хрема и един от много добрите препарати е „Ролетра” – прилагаме го постоянно. Естествено има и много други, както и назални кортикостероиди.

- Тежестта на симптомите зависи ли от това от колко време човек страда от тези заболявания?
- Не зависи. При някои пациенти само две-три години след първите прояви болестта може да е с доста тежки симптоми. А има други хора, които може да боледуват повече от десет години и при които тя да протича относително леко. Няма пряка връзка между продължителността и тежестта на оплакванията.

- А има ли фактори, с които пряко е обвързана тежестта на алергичните прояви?
- Замърсеният въздух също има голямо значение. Странно е може би на пръв поглед, че в градовете сенната хрема протича по-тежко – то е във връзка с различните замърсявания. Частиците от изгарянето на дизеловото гориво, вредни газове, остри миризми, тютюнев дим и др. утежняват заболяването. В селата и сред природата полените са много повече, но въздухът е по-чист.

Има и елемент на генетична предразположеност. И разбира се, най-вече зависи от степента на алергизация. Когато ние правим кожни проби, се вижда към колко растения е алергичен даденият човек, защото той не става алергичен към едно-единствено растение. Има чувствителност към тревни полени, към дървесни полени, може да бъде и към двете и това също е част от факторите, определящи тежестта на заболяването.

- А има ли динамика при поленовите алергени – да се появяват нови, а някои да отпадат?
- По-скоро се добавят, не отпадат. Тези, към които човек веднъж е станал алергичен, си остават. Но може да се увеличи броят на растенията, които предизвикват алергична реакция. Това е алергия към цветния прашец  на растенията, които се опрашват благодарение на вятъра. И по-скоро се разширява обсегът на растенията, към които пациентът проявява чувствителност, отколкото да отпада някое.

- Колко често трябва да се правят пробите, за да са актуални?
- Когато човек за първи път се яви при нас на преглед, ние задължително правим тестуване. И от това зависи дали ще започнем имунотерапия. Когато я провеждаме, обикновено правим проби всяка година или през година. Защото рядко са тези хора, при които е установена сенсибилизация към полени и не се започва имунотерапия. Трябва да има някаква конкретна обективна причина, за да не се започне. Тези хора периодично идват, за да им се направи тест.

- Има ли стайни или градински цветя, които да предизвикват алергията, за която говорим?
- Голяма част от цветята (не говорим за плевелите, тревите) са насекомоопрашващи. Трябва насекомото да кацне в цвета, полените да полепнат по коремчето му и да отиде на друго цвете. Трябва човек да се доближи доста до цветята, за да се прояви реакция. Не са така опасни, защото техният цветен прашец не лети във въздуха, по-лепкав и по-тежък е.

- Уртикарията облекчава ли се от антихистамини?
- Тя е доста комплексно заболяване, причините са много. Има остра, има и хронична уртикария, но каквато и да е, антихистамините са задължителен компонент от лечението. И тук „Ролетра” също се използва.

- Как се разпознава уртикарията от неспециалист?
- Тя може да се яви много бързо, драматично и да бъде с големи обриви, дори плаки. В някои случаи обаче има период на единични, малки уртики, които пациентите забелязват, но не им обръщат достатъчно внимание. Смятат, че са ухапани примерно от комар, но в един момент се появяват по-тежки обриви. Според тежестта се решава дали трябва да се лекуват само с антихистамини, да се добавят кортикостероиди или инжекционно.

- Може ли да бъде животозастрашаващо?
- Да, може, но за щастие не е често. Има случаи, в които уртикарията е тежка, развива се и оток на устните и на езика. В тези случаи има риск от задушаване. Може да се стигне до снижаване на кръвното налягане, прилошаване, дори до алергичен шок.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 56