Здраве

27 Октомври 2017

Животът днес

Броят на децата с хронични заболявания се увеличава. Според специалистите причините са в неправилното хранене, влошената екологична обстановка, недостатъците в системите на здравеопазване и ниската квалификация на педиатрите. Но в Германия, където екологичните проблеми до голяма степен са преодолени, а медицината е на много високо ниво, също се констатира ръст на хроничните заболявания при децата и подрастващите.

Немските лекари са особено разтревожени от увеличаващата се честота на алергиите, затлъстяването и психосоматичните заболявания. Експерти от института „Роберт Кох“ проведоха изследване и стигнаха до следния извод: сред децата и подрастващите рязко са се увеличили темповете, с които се разпространяват хроничният алергичен дерматит и глутеновата ентеропатия (заболяване, което се дължи на вродена или придобита непоносимост към белтъка глутен, целиакия).

Факт е, че в Германия, както и в другите развити държави, хроничните заболявания все по-често се срещат в детската възраст. Според професор Михаел Радке причината е, че днес повече деца се раждат преждевременно, затова при тях е повишен рискът от развитие на хронични заболявания.

Учените твърдят, че през последните 50 години броят на инфекциозните заболявания чувствително е намалял, затова имунната система на хората се е отучила да се бори с причинителите на инфекции и не може да защити организма от тях. Много изследвания показват, че децата, растящи в селски местности, доста по-рядко страдат от астма например отколкото връстниците им в градовете. Лекарите са убедени, че причината е в бактериите, с които едни деца се срещат постоянно, а други само в редки случаи. „Прекалената хигиена и страхът, граничещ с истерия, от опасността за здравето на децата заради мръсните ръце, нерядко са ирационални. Възможно е това да е една от причините за проблема“, смята проф. Радке. Той е против кучетата в пясъчника и препоръчва спазване на елементарна хигиена, но според него, както и според много негови колеги, за децата е вредно да се унищожават абсолютно всички бактерии. Химическите средства за почистване на дома, които са предназначени да убиват всички микроби, също предизвикват тревога у медиците.

„Имунната система на детето трябва да се среща с бактерии и вируси от околната среда. Когато това не се случва, защото децата ядат само стерилни продукти, не е чудно, че все някога имунната им система започва да работи против организма, разрушавайки здрави тъкани и причинявайки автоимунни възпаления“, казва немският професор, който много години е специализирал в стомашно-чревните заболявания. Под стерилна храна той разбира не толкова измития морков, колкото продуктите, преминали през термична обработка.

Днес повечето храни са обработени за продължително съхраняване. А това означава, че в тях няма никакви бактерии. „През 80-те години на миналия век на 1000 новородени се падаха по две деца с целиакия. Сега децата с глутенова ентеропатия са пет пъти повече.“, споделя тревогата си проф. Радке.

За ръста на хроничните заболявания при децата допринасят и други фактори като стрес или липса на физическо натоварване. Но учените все повече се обединяват около мнението, че една от основните причини е отсъствието на бактерии. Повече от очевидно е, че прекалената хигиена е вредна за децата.

Сподели във Facebook