Световната здравна организация (СЗО) предупреди, че през 2050 г. всеки четвърти жител на планетата ще страда от проблеми със слуха, като призова за допълнителни инвестиции в профилактиката и лечението.

Първият в историята глобален отчет за слуха набляга на факта, че увеличаващите се инфекции, заболявания, вродени дефекти, вреден шум и начин на живот могат да бъдат предотвратени.

От СЗО предлагат пакет от мерки, които ще струват по 1,33 долара на човек годишно.

„Липсата на правилни действия ще струва скъпо на здравето и благополучието на пострадалите, ще доведе и до финансови загуби, свързани с проблемите в общуването, образованието и работата на хората с увреден слух“, пише в отчета. Само в САЩ всяка година се отделят почти трилион долара, което обаче не води до положителни резултати поради грешни стратегии.

Според експертите днес всеки пети човек в света има проблеми със слуха. Техният брой може да се увеличи над 1,5 пъти през следващите три десетилетия и да стигне 2,5 млрд. души в сравнение с 2019 г., когато са били 1,6 млрд., твърдят специалистите от СЗО.
Основна причина за този ръст е липсата на достъп до качествени медицински услуги, което се констатира в страните с ниски доходи на населението и недостиг на специалисти. Почти 80% от хората със загуба на слуха живеят именно в такива държави и повечето от тях не получават необходимата помощ.

Сподели във Facebook