Според специалистите убийствената епидемия от грип е причината за скокът на смъртността с 42%, който е отбелязан в Англия през януари. През този месец са починали над 64 000 души, което е най-високият показател през последните 10 години.

Страните в Европа през този сезон се сблъскаха с най-тежката епидемия от много години насам. Ако през декември в Англия и Уелс са починали 45 141 души, то през януари техният брой е 64 157. Според експертите вината е в грипната епидемия. Смъртността от нея се оказа по-висока в сравнение с пандемията от свински грип, която се разпространи във Великобритания през 2010 г. и се смяташе за рекордна.

В същото време статистиката твърди, че през януари от грип са починали само 271 души, но експертите не се съмняват, че това е силно занижено число. Причината е, че статистиката отчита единствено официално потвърдените смъртни случаи от грип в болниците. Много хора обаче умират от съпътстващи заболявания, когато грипът срива и без това не особено доброто им здравословно състояние.

Днес грипът започва да отстъпва, но от него все още може да се очаква последен удар, смятат експертите. Европа е завладяна от арктическа студена вълна, а охладеният организъм много по-лесно се поддава на попадналия в него вирус на грипа. Затова специалистите очакват ново избухване на епидемията в близките дни.

Сподели във Facebook