Здраве

28 Април 2011

126127

Животът днес

Взели сте си топъл душ и тъкмо посягате да се загърнете с хавлията, когато на огледалото в банята забелязвате странна промяна. Кожата на едната ви гърда е хлътнала на места. Опипвате внимателно и се вледенявате от ужас: „Бучка”. Усещате напрежение, напипвате я. Не се бавете, още на следващия ден потърсете лекарска помощ.


„Не всяка бучка, разбира се, е рак на гърдата. Най-добрият вариант за жената е бучката да се окаже киста. Тя много рядко се изражда в рак. Това, което се извършваше преди повече от 15-20 години, да се пунктира всяка киста, вече не се прави, освен ако кистата не е особено голяма и не създава дискомфорт на жената” – разказа ни д-р Красимир Катерински, зам.-директор на СБАЛ по онкология в София, отговарящ за диагностично-консултативната дейност. 
Специалистите съветват жените да се самоизследват. „Хубаво е поне два пъти месечно, преди да си легнат, да опипат гърдите си, без да ги натискат много, за някакви изменения. Препоръчва се това да се прави в периоди след цикъл, когато гърдите са по-спокойни. Под душа пък стават по-чувствителни и по-лесно може да се усети някаква бучка. Ако забележите пред огледалото промяна, разлика в двете гърди (не само в размера, това може да е по рождение), а и в самата кожа, във формата на зърното, ако има някаква асиметрия, незабавно потърсете лекарска помощ” – съветва нашият събеседник.
Бучката може да е от така наречените „солидни”. Те са съмнителни за злокачествено образувание, но при млади жени най-често са доброкачествени, наречени „фиброаденоми”, а при по-възрастните – доброкачествени кисти при фиброкистична болест.
 
Хирургична намеса

Когато чуем за операция, обикновено косите ни настръхват. Но е важно да знаем, че тя невинаги е водещото лечение. „Налага се при всички солидни тумори, включително и доброкачествените, ако те са по-големи по размер (дори и при млади момичета) или нарастват за по-кратък период от време. Не че това е рак, но с нарастването през годините би могло да стане. Особено при жени в зряла възраст, след 35-40 г., е задължително този солиден тумор да бъде оперативно отстранен именно превантивно. Като не се маха цялата гърда, а само бучката и всъщност операцията е козметична и не нарушава с нищо комфорта на жената” – увери ни водещият специалист в областта на образната диагностика.
Когато се докаже злокачествен тумор, един от методите е оперативното лечение. Ако туморът е напреднал, евентуално се минава на химиотерапия и лъчетерапия и ако той намалее, то тогава може да бъде оперативно отстранен. При ненавременно открития рак на гърдата се прилага целият комплекс от лечение. „При ранните злокачествени тумори, говорим за 1-ви и 2-ри стадий, може да се започне с оперативно лечение. И то е единственото, което се прави. Другото е превантивна лъчетерапия” – обясни ни д-р Катерински.
 
Профилактика

„По принцип това заболяване засяга жените над 40-годишна възраст. Но за съжаление през последните 10-15 години в цял свят се наблюдава една постоянна тенденция към подмладяване на рака на гърдата, което не е добър белег. Това може да бъде свързано и с храната, и със стреса, и с всичките тези неща, които съвременното общество ни дава – разказа ни нашият събеседник. - Златният стандарт за профилактика на рака на гърдата е мамографията, т.е. снимката.”
Необходимостта от мамографско изследване се определя от възрастта. В скандинавските държави е препоръчително да се прави след 35-годишна възраст, у нас - след 42 години се прави през година, а на жени между 53 и 61 години - на всеки 12 месеца. Прието е жените да минават на клиничен преглед при хирург и/или мамолог и ултразвукова диагностика. Тези препоръки важат, ако дамите нямат някакви рискови фактори, за които ще стане дума малко по-късно. Младите жени също е добре да бъдат преглеждани профилактично, тъй като напредъкът в ранната диагноза на болестта, както и в борбата с рака на гърдата, позволява на много жени, преминали през това изпитание, да продължат да живеят както преди. „При младите жени има обаче опасност от рентгеновото облъчване на мамографията. Тъй като тя не е толкова информативна при тях, както при зрелите жени, защото структурата на жлезата е доста плътна  и проникването на рентгеновия лъч е слабо, затова мамографията се заменя с ехографско изследване на жлезата (ултразвук).” То по никакъв начин не отстъпва на мамографията, а двете взаимно се допълват. И при двете изследвания обаче задължително се прави и клиничен преглед.


Рискови фактори

Един от сериозните и доказани рискови фактори е фамилната обремененост по майчина линия. „Не е казано, че ако бабата и майката са имали рак на гърдата, 100% внучката ще има. При някои се явява през поколение, при други – всяко поколение” – сподели от опита си д-р Катерински. Той ни обясни, че негативно влияние могат да окажат още продължителният прием на хормонални препарати: „Има например жени, които са правили многократни опити за инвитро с хормоностимулации, които влияят на гърдите. Приемът на противозачатъчни, донякъде диабетът също са рискови фактори. Има изследвания по отношение на момичета, които са били с някакви например сърдечни увреждания по рождение и са им правени като деца множество снимки, ангеография, облъчване и т.н. В тази ранна възраст лъчевият фактор е смятан за предпоставка за бъдещо заболяване. Но нямаме категорични данни в тази насока, а само изследвания”.


Специалистите са категорични обаче, че кърменето играе защитна роля срещу рака на гърдата. „Винаги сме съветвали жените, че е по-добре да кърмят, отколкото да минават на изкуствено хранене, без да се налага. Прекарани възпалителни процеси, т.е. мастити, по време на лактация по различни причини (било то защото майката не може да кърми, защото не се изстисква достатъчно или бебето е мързеливо) също донякъде се явяват рискови фактори.

Интересно е, че поставянето на силиконови импланти в гърдите не е всепризнато утежняващо действие по отношение на рака. От думите на събеседника ни стана ясно, че жените не трябва да се стремят към някакъв максимален бюст, а съразмерен с тялото им. „По-физиологично е да се слагат импланти под мускула. Въобще козметиката е добре да се прави при жени в по-зряла възраст, които имат нужда. Младите жени от какво имат нужда?” – недоумява д-р Катерински.

Сподели във Facebook