Здраве

13 Януари 2014

5667

Животът днес

При чревен вирус - пробиотици

Една стъпка преди очакваната през януари грипна вълна хиляди заболяха от вирусна инфекция. Тя протича в два варианта – с упорита кашлица или със стомашно-чревни симптоми. Температурата при повечето пациенти е повишена, особено в първите дни от началото на болестта. Една от най-честите грешки в лечението е самоволният прием на антибиотици в началния стадий на заболяването. Става въпрос за вирусна инфекция, с която антибиотиците не могат да се преборят. Напротив, при засягане на стомашно-чревния тракт те могат да влошат симптомите, защото засилват дисбактериозата.

Както е известно, в червата живеят милиарди полезни бактерии, които участват в процесите по разграждането и усвояването на хранителните вещества и в поддържането на локалния и общия имунитет. При стомашно-чревни разстройства броят на тези бактерии намалява, а приемът на антибиотици допълнително потиска нормалното им развитие. Така се стига до упорити диарии, продължителна отпадналост и отслабване на организма.

Затова лекарите препоръчват засегнатите от актуалната вирусна инфекция на първо място да останат у дома и да почиват в леглото. Температурата се контролира с обичайните средства, когато надхвърля 38 градуса. Необходим е прием на повече течности, а храненето трябва да е на често със сухар, солети, варени картофи, ориз, печени ябълки. Един-два дни въздържане от храна с нищо няма да навреди на болния, ако приема подсладени течности.

Пациентите с коремни оплаквания се повлияват много добре от приема на пробиотични препарати, по възможност съдържащи живи микроорганизми от няколко полезни щама. Такъв препарат е „Лакто-4”. Пробиотиците възстановяват естествената чревна флора и укрепват общия имунитет. Техният прием трябва да продължи до два месеца след прекарано заболяване. А ако вирусната инфекция се усложни с бактериална и по лекарско предписание започне прием на антибиотик, задължително трябва да се пие и пробиотик, който да поддържа здравословния баланс на микроорганизмите в червата.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 82