Малките деца поради незрялост на имунната система боледуват по-често от вирусни инфекции на горните дихателни пътища. Повече от 80% от респираторните заболявания при децата са с вирусни причинители. Бактериалните инфекции са по-малко, обикновено те са следствие на усложнена вирусна инфекция, казва д-р Клара Балджиева във видеоинтервю за CredoWeb.

Родителите не бива да изпадат в паника, но не бива и да отлагат прекалено дълго посещението при лекар, съветва тя. Кашлицата е симптом, който помага за поставяне на правилната диагноза. В началото на инфекцията тя може да е резултат от зачервено гърло или стичане на секрет в него и механично дразнене. Седмица след като детето е развило признаци на вирусно заболяване - висока температура, отпадналост, хрема, кашлицата означава, че организмът не се справя добре и инфекцията слиза надолу по дихателните пътища. 

Специалистът ще прегледа детето, ще прецени общото състояние. Има значение развитието, телесната маса на детето, особено ако е в бебешка възраст. Недоносените по принцип карат инфекцията по-тежко. При кашлица може да се започне с билкови препарати за облекчаването й. Когато заболяването е сериозно, а кашлицата – непрекъсната и не преминава след симптоматично лечение, задължително трябва да се посети лекар. Дълбоката дрезгава кашлица, съпроводена със задух, е сериозен симптом, допълва д-р Балджиева. Тя може да е признак за бронхит, бронхиолит и пневмония.

Лекарят ще прецени как да продължи лечението. Но потискането на кашлицата, за да не се мъчи детето или да не се буди, не е добра практика. Затова педиатрите не са привърженици на препарати, които само потискат центъра на кашлицата. Те имат и централен седативен ефект. Ако тя бъде спряна по този начин, секретите не могат да се отделят и стават перфектна среда за развитие на микроорганизми.

На пазара има сиропи, които имат разнообразно действие. Такъв продукт е „Ен-Ти-Тус“, който втечнява секретите и облекчава отделянето им. При малките много бързо се получава оток на носната лигавица, затова е полезен и със своя мек антихистаминов ефект. „Ен-Ти-Тус“ е подходящ за деца над 1 г., казва д-р Балджиева. В състава му влизат 7 билки. Действа не само отхрачващо, но има и лек антибактериален ефект благодарение на куркумата в него. Успокоява възпаленото гърло. Може да се приема и по-дълго време без опасност от странични ефекти.

 

Сподели във Facebook