При пушачите фрактурите зарастват по-бавно

Британски учени от университета в Линкълн установили поредно потвърждение на факта, че отделящите се при пушенето продукти увреждат не само устната лигавица, белия дроб и съдовете, но и нанасят „системен удар” върху целия организъм. Както е известно, възстановяването на костната тъкан е много сложен процес, в който една от главните роли е отредена на мезенхимните стволови клетки, съдържащи се и в костния мозък.

В експеримента участвали 25 непушачи с фрактури на долните крайници и също толкова активни пушачи на приблизително същата възраст и с аналогични по тежест и място травми. В процеса на лечението учените на няколко пъти изследвали свойствата на получени от мястото на счупването мезенхимни стволови клетки, които след отделянето им от повредената костна тъкан били „отглеждани” няколко дни в лабораторни условия. Изследователите установили, че при значително мнозинство от групата на пушачите тези клетки са по-нежизнеспособни и процесът на делене, който е пряко свързан със зарастването на счупената кост, е твърде по-бавен в сравнение с процеса, наблюдаван в организма на непушачите.

Ръководителят на проучването проф. Андрю Слоун отбелязва: „Като се има предвид, че организмът на пушачите и без това е в състояние на постоянен интоксикационен стрес, неутрализирайки продуктите от изгарянето на тютюна, то счупванията при тях могат да имат по-тежки последствия”.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 93