Здраве

27 Април 2015

6248

Животът днес

При ухапване от пчела не стискайте жилото!

Пролетта събуди и насекомите. Най-неприятно е ужилването от пчела или оса. Те, а и други насекоми, „инжектират“ при ухапване малко количество биологично активен агент, който предизвиква различни реакции, включително алергични, в човешкия организъм. 

Специалистите разделят реакциите към отровата на четири степени, пише в профила си в CredoWeb д-р Петко Стефановски, началник на Спешно отделение при УМБАЛ "Д-р Георги Странски" в Плевен. Най-безобидна е местната алергична реакция - оток, зачервяване на мястото и сърбеж. Характерни за втората степен са затруднено дишане и зачервяване на цялата кожа по лицето и крайниците. Третата степен е съпроводена със спазми на дихателните пътища и ларинкса, спадане на кръвното налягане, а нерядко може да се изпадне и в шок. Четвъртата е най-тежката проява на алергия - т.нар. анафилактичен шок, и пострадалият може да умре в рамките на минута. 

При атака от пчела първо трябва да се провери дали жилото на насекомото е останало в раната на пострадалия и да се извади. Това се прави с нокът или шпатула, но в никакъв случай със стискане. Върху жилото е разположена пулсираща торбичка с отрова и стискайки мястото, рискуваме пчелната отрова да бъде инжектирана директно в организма. Най-добре е с шпатулата да се бръкне под торбичката и внимателно да бъде отстранено самото жило. Ако ухапването е от оса или стършел, няма жило и директно трябва да се пристъпи към налагане на мястото със студен компрес. Прилага се антихистамин на мехлем или таблетки. В случай че пострадалият има установена алергия, незабавно трябва да се потърси лекарска помощ.

Малко хора знаят, че алергията към насекоми е лечима чрез имунопрофилактика и стимулация. За да се установи към кой вид отрова от насекоми е алергията, се правят специфични изследвания в имунологична лаборатория. След това алергологът може да състави схема за десенсибилизация (намаляване чувствителността на организма към даден алерген).

Потърсете профила на д-р Стефановски в credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 143