Пробиотиците навлязоха бързо в практиката ни през последните години. Това са живи микроорганизми, които са необходими за гостоприемника (в случая човешкия организъм), като е важно да се приемат в определено оптимално количество. Пробиотиците по принцип са бариери, не позволяващи инвазия на вредните бактерии в лигавицата на червата, която би имала редица нежелани последици за здравето.

Приложението на пробиотиците става все по-актуално и препоръчително напоследък заради факта, че за страшно много болести се прилага антибиотично лечение. А антибиотиците, както е добре известно, нарушават нормалната чревна флора, убивайки както вредните, така и полезните, необходими за имунната система и човешкото здраве, микроорганизми. Пробиотиците помагат да се възстанови тази увредена чревна флора. Защото всички, които са вземали антибиотици, знаят, че се получава дисбиоза, изразяваща се в диария, подуване на корема, куркане на червата, спазми, а понякога наличие на слуз и кръв в изпражненията. За периода, в който се ползва, може да се държи и на температура до 25 градуса в рамките на 20-25 дни.

„Лакто 4 VIP“ е един от добрите пробиотици, които широко използваме в практиката за облекчаване и предотвратяване на тази антибиотик асоциирана диария.

Качествата и ефектът на продукта се дължат на това, че в състава му влизат живи лактобацили. Препаратът е във вид на желатинови капсули със специално покритие, които позволяват микроорганизмите да запазят жизнеспособността си по дългия път през храносмилателния тракт до червата. Обстоятелството, че микроорганизмите са живи, налага и съхранението на продукта да става задължително в хладилник.

„Лакто 4 VIP“ може да се използва за поддържане на нормалния, здравословен баланс на чревната микрофлора във всяка възраст, също по време на бременност и кърмене, няма никакви противопоказания за приложение.

Наименованието на препарата идва от четири лактобацила, които се съдържат в него - Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus rhamnosus, Streptococcus thermophilus и Lactobacillus bulgaricus. Дори наши колеги са правили интересен експеримент с живите бактерии в желатиновата капсула на този продукт, като са ги използвали за подквасване на кисело мляко. Във всяка желатинова капсула има два милиарда живи клетки лактобацили.

Много често препоръчваме през този сезон пробиотични продукти, което е обяснимо заради обичайните летни стомашни неразположения – било предизвикани от некачествена храна, било от вирусна стомашно-чревна инфекция. Освен това повишеният прием на сурови зеленчуци и плодове също обостря симптомите на страдащите от синдром на дразнимото дебело черво. Съветваме хората, преди да тръгнат на почивка или пътуване, да приемат „Лакто 4 VIP“ профилактично срещу дисбиоза.

Когато се наложи антибиотично лечение, най-препоръчително е от самото начало то да бъде съпроводено и с пробиотик по време на хранене (но двата продукта се взимат с няколко часа разлика). За да са максимално ефикасни пробиотиците, добре е да се приемат по-продължително, около 30 дни.

Моето впечатление е, че „Лакто 4 VIP“ е добре познат на хората, търсят го и го използват не само при прием на антибиотици и при стомашни проблеми, но и профилактично, за укрепване на локалния и общия имунитет. Защото с времето ефектът му се е доказал.

Сподели във Facebook