Здраве

17 Октомври 2019

Животът днес

Нивото на хемоглобина е важен показател за състоянието на организма. Когато е понижен, здравето на хората е изложено на риск, водещ до анемия. Симптомите са умора, слабост, косопад, сърцебиене, световъртеж, главоболие, а понякога и депресия. Затова учените съветват редовно хората да си правят изследвания, както и да употребяват продукти, богати на желязо. Известна е ползата от месото, черния дроб и яйцата за повишаване на хемоглобина. Но според специалистите не бива да пренебрегваме и някои други продукти. Кои са те:

Дренки

Пресните плодове на дряна са признати за едно от най-ефективните средства, повишаващо хемоглобина.

Зелена елда

Нарича се още „жива“, защото не е подлагана на термична обработка. Зелената елда е отличен източник на желязо.

Конопено семе

То вече има славата на суперхрана. Конопеното семе е богато на белтъчини, в които се съдържат всички незаменими аминокиселини. То няма наркотично действие. От него се приготвя лечебното конопено масло. Редовната употреба на конопено семе не само повишава хемоглобина, а и предотвратява появата на онкологични заболявания.

Сушена коприва

Растението се справя много добре с пречистването на кръвта и повишаването на хемоглобина. Специалистите препоръчват сушената коприва да се пие стрита на прах по една чаена лъжичка с вода, но да не се залива с гореща вода.

Перга (пчелен хляб)

Това е същинската храна на пчелите. Пергата повишава имунитета, ускорява процеса на обновяване на кръвта и подобрява обмяната на веществата. За повишаване на хемоглобина учените препоръчват да се консумират 2-3 парченца два пъти на ден.

Сподели във Facebook