Известно е, че остеопорозата е хронично заболяване, характеризиращо се с намалена плътност на костите. От него страдат най-вече възрастните хора. Затова учените не се отказват да открият начин да се предотврати заболяването. Шведски експерти съвсем наскоро установиха, че хранителните добавки, съдържащи полезни бактерии, могат два пъти да намалят загубата на костна маса, съобщава The Daily Mail.

За да докажат теорията си, специалистите провели изследване с участието на 90 жени на средна възраст 76 години. Част от тях всеки ден в продължение на една година приемали пробиотици. Останалите били в контролната група. Преди началото и след края на експеримента учените измервали състоянието на костите им. Оказало се, че пробиотиците помагат да се запази костната маса.

Днес съществуват различни начини за борба с остеопорозата. Но диагнозата обикновено се поставя, след счупване на някоя кост. А според шведските учени пробиотиците са много добър вариант да се предотвратят остеопорозата, както и фрактурите при възрастните хора.

Сподели във Facebook