През последните години продуктите без глутен стават все по-популярни. Учени от Великобритания обаче установиха, че съставът на тези продукти не се отличава особено много от обикновените. Експертите стигнаха до извода, че ако на човек е поставена диагноза, която е свързана с непоносимост към глутен, тогава предпочитанията към продуктите, които не го съдържат, са оправдани. Но няма никакви основания да се смята, че за здравите хора те са по-полезни. Освен това изследванията са доказали, че в храните без глутен се съдържат повече захар, сол и наситени мазнини в сравнение с обикновените версии на същите продукти. Но пък е намалено количеството на фибри и белтъчини. А цената им е доста по-висока.

Според специалистите постоянната употреба на продукти без глутен може да повиши риска от сърдечносъдови заболявания при здрави хора.

Сподели във Facebook