Здраве

17 Септември 2020

Животът днес

Много са факторите, които могат да направят костите слаби и чупливи, но един от тях безспорно е начинът на хранене. Затова учените определиха кои продукти не бива да се употребяват, за да се запази доброто състояние на костите:

Сол

Главният враг на калция, без който костите не могат да бъдат здрави, е натрият, влизащ в състава на обикновената готварска сол. Когато е в големи количества, тя извежда калция от организма, а костите изтъняват и стават чупливи. Половин чаена лъжичка сол лишава костите от 40 г калций. Специалистите съветват да внимаваме и с готовите продукти, които съдържат много сол като фастфууд, чипсовете и консервите.

Подсладени газирани напитки

Всяка подсладена газирана напитка съдържа голямо количество фосфорна киселина, която понижава концентрацията на калций в костите. При честата употреба на такива напитки костите стават чупливи.

Трансмазнини

Те се образуват, когато растителните мазнини в процеса на преработка преминават от течно в твърдо състояние. Трансмазнините оказват много негативно влияние върху целия организъм, но и блокират изработването на витамин К, който има важна роля за доброто състояние на костите.

Сподели във Facebook